Αρνητικές διαθέσεις στην «πρεμιέρα» μιας κρίσιμης εβδομάδας

Με αρνητικές διαθέσεις ξεκινάει το νέο τρίμηνο για τις αγορές στη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης κι ενώ σήμερα αναμένεται το πρώτο Eurogroup με αντικείμενο την επέκταση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF και φυσικά το φλέγον ζήτημα της Ελλάδας αφού έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προς την καταληκτική ημερομηνία της 18ης Οκτωβρίου ως προς την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Η τρέχουσα εβδομάδα κατακλύζεται και από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τεσσάρων κεντρικών τραπεζών: της ΕΚΤ, της BoE και των Τραπεζών της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Ως προς την ΕΚΤ ολοένα και περισσότερες αναλύσεις προεξοφλούν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (όπως η RBS), ενώ είναι πιθανό η Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι αποφάσεις των επιτοκίων αποτελούν ανακοινώσεις σημαντικές επιρροής για τα εμπλεκόμενα ζεύγη νομισμάτων.

Σήμερα με την αγορά της Κίνας να παραμένει κλειστή λόγω αργίας, ο δείκτης Hang Seng απορρόφησε το σύνολο των ανησυχιών υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρώ συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης σημαντικών πιέσεων, διαπραγματευόμενο σε χαμηλό 8 μηνών έναντι του δολαρίου, αφού και τα στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνουν το αρνητικό κλίμα. Σε μακροπρόθεσμη προοπτική, το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία του προς το επίπεδο του 1,3000 έναντι του δολαρίου, όπου και είναι πιθανό να βρει στήριξη. Αντίθετα το δολάριο ενισχύεται έναντι σχεδόν όλων των βασικών νομισμάτων με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια.

Παρ’ όλα αυτά ο χρυσός εκτιμάται ότι θα αποκομίσει οφέλη από την ευρωπαϊκή κρίση, αναφέρει σε σχετικό σημείωμα η HSBC. Ειδικότερα, «οι επενδυτές που δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν πολιτική λύση στο θέμα της Ευρωζώνης, ενδεχομένως να στραφούν στην εναλλακτική επένδυση του χρυσού». Το πολύτιμο μέταλλο ανακάμπτει σήμερα με γρήγορους ρυθμούς από την τιμή κλεισίματος στα 1.622,25 δολάρια/ουγγιά την περασμένη Παρασκευή. Αντίθετα, το αργό επιταχύνει την πτώση του σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, την οποία και έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, κυριαρχούν σήμερα οι δείκτες μεταποίησης. «Αντικρουόμενες» ήταν οι μετρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία. Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη ο δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 25 μηνών στις 48,5 μονάδες το Σεπτέμβρη από τις 49,0 μονάδες τον Αύγουστο, λίγο πάνω από την αρχική μέτρηση του 48,4. Μόνο στη Γερμανία ο PMI διαμορφώθηκε πάνω από το όριο συρρίκνωσης/διεύρυνσης των 50 μονάδων, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Αντίθετα, στη Βρετανία, απρόσμενη ήταν η βελτίωση της μεταποίησης το Σεπτέμβρη στις 51,1 μονάδες από τις 49,4 μονάδες τον Αύγουστο, πάνω από τις εκτιμήσεις για διαμόρφωση του δείκτη στις 48,6 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, η άμεση αντίδραση της στερλίνας δεν ήταν ιδιαίτερα θετική, όπως φάνηκε από την απότομη μεταβολή προς τα πάνω της ισοτιμίας GBPUSD για να υποχωρήσει, όμως, και πάλι κάτω από το 1,5500.