Σε κλοιό πιέσεων τα νομίσματα κατά το ξεκίνημα της εβδομάδας

Συνεχίζονται και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στις αγορές με τους επενδυτές να κατακλύζονται από το φόβο μετάδοσης της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης. Στο επίκεντρο και αυτής της εβδομάδας παραμένει το ερώτημα αν θα εκταμιευτεί η έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τη στιγμή που έκδηλες είναι οι ανησυχίες ότι η χώρα δε θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους παρά τη σειρά δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνει. Ως προς την τεχνική ανάλυση των ισοτιμιών:

EUR/USD: Το ζεύγος παραμένει υπό κλοιό πιέσεων με την πρόσφατη διορθωτική κίνηση να έχει ολοκληρωθεί μετά τη διαμόρφωση μιας χαμηλότερης κορυφής στο επίπεδο του 1,3690. Στη συνέχεια η ισοτιμία υποχώρησε σε νέα πολυήμερα χαμηλά κάτω από το 1,3360. Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο διεύρυνσης των απωλειών προς τον επόμενο στόχο του 1,3000 κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ μόνο μια διάσπαση πάνω από το επίπεδο του 1,3690 θα ανέτρεπε την εικόνα της περαιτέρω υποχώρησης του ευρώ.

USD/JPY: Η συγκεκριμένη ισοτιμία φαίνεται ότι προσπαθεί να διαμορφώσει μια βάση μετά την υποχώρησή της σε νέα ιστορικά χαμηλά κάτω από το 76,00. Αν και η καθοδική τάση διατηρείται ανέπαφη και αρκετά ισχυρή, η μακροπρόθεσμη ανάλυση δείχνει προοπτικές διαμόρφωσης βάσης και διαφοροποίηση του υπάρχοντος σχηματισμού. Άλλωστε η διαπραγμάτευση της ισοτιμίας τις προηγούμενες ημέρες αποδεικνύει κάτι τέτοιο αφού υπάρχει σαφής στήριξη στο επίπεδο του 76,00. Για να μπορέσει η ισοτιμία να επιταχύνει την άνοδο προς το βασικό επίπεδο αντίστασης του 80,25, θα πρέπει να διαπραγματευτεί πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών.

GBP/USD: Η πρόσφατη διόρθωση έφτασε έως το επίπεδο του 1,5715 και φαίνεται ότι η ισοτιμία βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης χαμηλότερης κορυφής. Σε περίπτωση που υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 1,5325, ανοίγει ο δρόμος για το 1,5000. Προς το παρόν, οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5700.