«Θύμα» της μεταβλητότητας το δολάριο

Επίπονη είναι για τις αγορές η έλλειψη προσανατολισμού, όπως καταγράφεται και στην περίπτωση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα «έπεσε» για ακόμα μια φορά χθες «θύμα» της μεταβλητότητας καθώς δεν υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη-είτε θετική είτε αρνητική- προς αποκατάσταση ή όχι της σταθερότητας των αγορών.

Παρά την έλλειψη ενός καταλύτη που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση καθαρής τάσης, το ευρύτερο κλίμα είναι αρνητικό ως προς τη διάθεση για ρίσκο. Οι δείκτες που αποτυπώνουν καλύτερα τις ανησυχίες της αγοράς είναι οι δείκτες μεταβλητότητας. Για παράδειγμα ο δείκτης μεταβλητότητας μετοχών VIX κινείται σε παρόμοιο εύρος με αυτό του δείκτη S&P 500. Και αυτή η συσσώρευση βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Ως προς την αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης μεταβλητότητας CVIX υποχώρησε αυτή την εβδομάδα από τα υψηλά 16 μηνών, αν και συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα αφού μια μέτρηση στο 14,8%, ξεπερνά κατά πολύ το μηνιαίο μέσο όρο του Ιουλίου της τάξης του 11,2%.

Κατά την εκπνοή της εβδομάδας, ελάχιστες είναι οι προγραμματισμένες εξελίξεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη διαμόρφωση τάσης. Χθες αρκετές ήταν οι δηλώσεις μελών της Fed. Ο πρόεδρος της Fed Atlanta, Lockhart, επικεντρώθηκε στα προβλήματα της αγοράς εργασίας, ενώ ο πρόεδρος της Fed Philadelphia, Plosser, τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να θίξει την αξιοπιστία της και ότι η συνεισφορά του “Operation Twist” στην ανάπτυξη θα είναι μικρή. Οι διαφωνίες στους κόλπους της Fed ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια άμεση μεταβολή πολιτικής ή έστω σε μια πιο δημιουργική προσέγγιση στο άμεσο μέλλον. Στη σημερινή συνεδρίαση, η ανακοίνωση με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι οι προσωπικές δαπάνες/εισόδημα, ενώ αναμένουμε και την ομιλία του προέδρου της Fed St. Louis, Bullard, για την αμερικανική οικονομία.

EUR- Ενίσχυση του ευρώ μετά την έγκριση της συμφωνίας για το EFSF από τη Γερμανία
Με την επικύρωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του EFSF από τη γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag), η αγορά έλαβε μια «γερή» δόση ανακούφισης. Παρ’ όλα αυτά οι οικονομικές ανακοινώσεις δείχνουν μια ανάμεικτη εικόνα για την Ευρωζώνη: σε χαμηλό 2 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη-πτώση της ανεργίας στη Γερμανία στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση.
NZD- «Ψυχρολουσία» για το δολάριο Νέας Ζηλανδίας μετά τη «διπλή» υποβάθμιση
Η «διπλή» υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Νέας Ζηλανδίας από τους οίκους Fitch και S&P κατά μια βαθμίδα σε ΑΑ, μόλις με διαφορά λίγων ωρών, έπληξε το τοπικό νόμισμα. Η ισοτιμίες που δέχτηκαν πιέσεις ήταν οι πιο ευάλωτες στο ρίσκο NZDUSD και NZDJPY .

GBP- Η στερλίνα ακολουθεί την πορεία του ευρώ

Το βρετανικό νόμισμα επηρεάστηκε περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση και την τάση ως προς το ρίσκο παρά από τις οικονομικές εξελίξεις που αφορούν στη χώρα (πρόθεση της Τράπεζας της Ελβετίας για ενίσχυση των αποθεματικών της σε στερλίνες, ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης από τα χαμηλά 2ετίας).

CAD- Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία ΑΕΠ Ιουλίου

Πιθανή είναι η επιρροή του δολαρίου Καναδά από την ανακοίνωση των στοιχείων ΑΕΠ Ιουλίου. Μέχρις στιγμής οι συσχετισμοί του νομίσματος με τις οικονομίες των ΗΠΑ, Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας είναι περίπλοκοι. Γι’ αυτό αναμένουμε να επηρεαστεί από τις εγχώριες εξελίξεις.

CHF- Διφορούμενες δηλώσεις από τον Hildebrand της SNB

Και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας, Hildebrand, ήρθε να υπερασπιστεί τη σύνδεση του ευρώ με το ελβετικό φράγκο μετά τον συνάδελφό του, Thomas Jordan. Από την άλλη, όμως, υπονόμευσε τις ίδιες τις προσπάθειές του, αναφερόμενες σε «δυσμενείς» οικονομικές προβλέψεις λόγω του ρόλου του φράγκου ως ασφαλές καταφύγιο. Ίσως μια αγορά στερλίνων από την SNB (όπως προαναφέραμε) να ενισχύει τις πωλήσεις του ελβετικού φράγκου.

XAU- Ο χαμηλότερος όγκος σε διάστημα 2 εβδομάδων

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο όγκος συναλλαγών είναι ο χαμηλότερος σε διάστημα 2 εβδομάδων. Χθες παρατηρήσαμε το μικρότερο εύρος από την «βουτιά» της περασμένης εβδομάδας. Στις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να διαμορφωθεί σαφής τάση.