Στα διαδικαστικά «σκοντάφτει» η συνεργασία ασφαλιστικών και νοσοκομείων

Τα πρώτα ετήσια έσοδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για το δημόσιο ταμείο από τη συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών με τα κρατικά νοσοκομεία φαίνεται πως χάθηκαν.
 
Η συμφωνία των δύο πλευρών μπορεί να έχει ήδη υπογραφεί με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2011, όμως για να μπορέσει να λειτουργήσει και επί της ουσίας θα πρέπει να περάσει περίπου ένας χρόνος προκειμένου, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και τα δημόσια νοσοκομεία, να προετοιμαστούν ανάλογα.
 
Οι εταιρείες με νέα προγράμματα και με το κατάλληλο marketing ώστε να στρέψουν το ασφαλιζόμενο κοινό και προς τις δημόσιες κλίνες, και τα νοσοκομεία με την αναμόρφωση των δομών και των υποδομών τους ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε επίπεδο ανάλογο με αυτό που προβλέπουν τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.
 
Οι προβλέψεις λοιπόν που γίνονται από την πλευρά της αγοράς είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι σε θέση να υποδεχθεί τους κατόχους ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων προς τα τέλη του 2012. Στο μεταξύ, ο στόχος που ορίζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για ετήσια έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από την εν λόγω συνεργασία, θα παραμείνει στα χαρτιά για την επόμενη χρονιά κι αν όλα πάνε καλά στο μεταξύ, το δημόσιο θα έχει να ελπίζει σε έσοδα από την ιδιωτική ασφάλιση από το 2013.
 
Όπως σημειώνουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, οι πιέσεις τις οποίες δέχθηκε το υπουργείο Υγείας από την Τρόικα για να πέσουν οι υπογραφές πριν το τέλος του μηνός ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα η σχετική συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς επί της ουσίας τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Έτσι, το πραγματικό στοίχημα για ουσιαστικές συνέργιες μεταξύ των δύο πλευρών θα κριθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες οπότε και θα διαφανεί αν το όλο εγχείρημα έχει προοπτικές ή αν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.