«Άνοιξε» ο δρόμος για τη συνεργασία ασφαλιστικών και δημοσίων νοσοκομείων

Περί τις 556 κλίνες «έστρωσε» το υπουργείο Υγείας προκειμένου να υποδεχθεί από την 1η Οκτωβρίου ασφαλισμένους σε ασφαλιστικές εταιρείες και βέβαια να εξασφαλίσει έσοδα 150 εκατ. ευρώ από τα νοσήλια, όσα προβλέπει και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της τρόικας. 

Χθες, 18 ασφαλιστικές εταιρείες υπέγραψαν με τα νοσοκομεία συμβάσεις συνεργασίας που προβλέπουν την καταβολή νοσηλίου προσαυξημένου κατά 20% εφόσον για τον ασφαλισμένο δεν υπάρχει συμμετοχή από άλλο ταμείο ασφάλισης και προσαυξημένου κατά 50% εφόσον υπάρχει συμμετοχή κάποιου ταμείου, ενώ ο σχετικός κατάλογος για τις παρεχόμενες από τα δημόσια νοσοκομεία υπηρεσίες περιλαμβάνει συνολικά 700 παθήσεις.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι ο υπολογισμός των νοσηλίων δεν θα γίνεται με βάση τις ημέρες νοσηλείας ενός ασθενούς, αλλά ανάλογα με την πάθηση (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο – DRGs).

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη θετική κατάληξη που είχαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, κορυφαία στελέχη του κλάδου διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, καθότι, όπως αναφέρουν, οι δημόσιες κλινικές θα πρέπει πρώτα οι ίδιες να ξεπεράσουν πολλά από τα χρόνια «νοσήματά» τους πριν αρχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσες εταιρείες υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις, θα «δοκιμάσουν» τις υπηρεσίες υγείας του δημοσίου και θα συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε και οι δύο πλευρές και ειδικότερα οι ασφαλισμένοι να βγουν κερδισμένοι από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη δευτεροβάθμια περίθαλψη».