Με ζημίες «έκλεισε» το 2010 για τις ασφαλιστικές

Με ζημίες (μετά φόρων) 10,2 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2010  για τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε αντιδιαστολή με το 2009 που το αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο κατά 28,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για τα «Οικονομικά Αποτελέσματα των Ασφαλιστικών Εταιρειών» το 2010.  

Το σύνολο του Ενεργητικού έφτασε τα 15,7 δισ. ευρώ, εκ του οποίου τα 11,3 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί σε επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για λογαριασμό ασφαλισμένων οι οποίοι φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο). Και τα δύο μεγέθη γνώρισαν μείωση σε σχέση με το 2009.

Το 2010 ήταν ενεργές στην Ελλάδα 73 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 48 είχαν δραστηριότητα στον κλάδο Ζημιών, οι 14 στον κλάδο Ζωής και οι 11 είχαν μικτή δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι οι εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρίες, οι θυγατρικές εισηγμένων εταιριών και κάποιες άλλες επιχειρήσεις (σύνολο 22 επιχειρήσεων για το 2010) συνέταξαν και δημοσίευσαν τις οικονομικές τους καταστάσεις που αφορούσαν την οικονομική χρήση του 2010, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.) όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι υπόλοιπες ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνέχισαν να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις με βάση το Ενιαίο Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο των Ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Όπως γίνεται φανερό, οι δύο διαφορετικές λογιστικές προσεγγίσεις που ακολούθησαν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τα οικονομικά στοιχεία (αυτή των Δ.Λ.Π. και αυτή του Ενιαίου Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου) οδηγούν σε διαφορετικό χειρισμό ορισμένων οικονομικών μεγεθών, με συνέπεια τη διαφοροποίηση του αποτελέσματος της χρήσης εξ αυτού του γεγονότος. Συνεπώς οι δύο πηγές άντλησης οικονομικών στοιχείων καθίστανται μη συγκρίσιμες μεταξύ τους. 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και για την επίτευξη της καταγραφής μιας ελάχιστης πληροφόρησης κοινής και αντιπροσωπευτικής για την ασφαλιστική αγορά, για όσες επιχειρήσεις δημοσίευσαν με βάση τα Δ.Λ.Π., έγινε χρήση των συνοπτικών οικονομικών καταστάσεων, της 31/12/2010, των συγκεκριμένων αυτών επιχειρήσεων, που υποβλήθηκαν για εποπτικούς σκοπούς στην Τράπεζα της Ελλάδος (κατ’ εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης) οι οποίες συντάχθηκαν στο πνεύμα του Ενιαίου Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου ασφαλιστικών επιχειρήσεων (για το λόγο αυτό υπάρχει απώλεια πληροφόρησης για αρκετά από τα τηρούμενα ιστορικά στοιχεία). Μειονέκτημα της προσέγγισης αυτής είναι η εφαρμογή ομαδοποίησης σε κάποιους λογαριασμούς καθώς και η μη εμφάνιση του Πίνακα Διαθέσεως Αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια αναλυτικής πληροφόρησης σε αυτά τα σημεία».

Τη μελέτη της ΕΑΕΕ για τα Οικονομικά Αποτελέσματα Ασφαλιστικών Εταιρειών το 2010 μπορείτε να δείτε