O νομικός της ασφαλιστικής αγοράς

Γνωστός στην ασφαλιστική αγορά ο καθηγητής  Ιωάννης Ρόκας εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό πρόσωπο που είναι άρρηκτα δεμένο με την εξέλιξη των εταιρειών του κλάδου δεδομένου ότι  η πλειονότητά τους – αν όχι όλες, έχει  απολάβει τις γνώσεις, την εμπειρία, την επιστημονική κατάρτισή του και έχουν στηριχθεί πολλαπλώς σε αυτόν προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα αλλά και γενικότερα για να εξελίξουν ποιοτικά τις εργασίες τους.

Η ανάπτυξη του ισχυρού δεσμού με την ασφαλιστική αγορά δεν έγινε τυχαία αλλά αποτελεί την φυσιολογική έκβαση μια πολυετούς προσπάθειας, που στηρίχθηκε πέραν των γνώσεών του στο ασφαλιστικό δίκαιο σε μια αρχή του κ. Ρόκα που συνοψίζεται στην απλή προσέγγιση: «ότι όταν αγαπάς το αντικείμενο της εργασίας σου τότε πετυχαίνεις», κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη, καθώς σήμερα έχει δημιουργήσει το πιο γνωστό νομικό γραφείο σε θέματα ασφάλισης που η φήμη του, αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχει εκτείνονται σε όλη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συνομιλητής ευχάριστος, με έκδηλη σεμνότητα και χωρίς εξάρσεις, ο κ. Ρόκας μετά από μια μακρά επαγγελματική πορεία την οποία και συνεχίζει επιτυχημένα, συνιστά σε όσους τον ρωτούν «να αγαπούν τη δουλειά τους και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ένας φίλος που δε σε προδίδει ποτέ». Ακόμα πιστεύει ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει να στηρίζεται στην εμπειρία των άλλων αγορών και θεωρεί ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να γίνουν εμιγκρέδες αλλά οφείλουν να δουλέψουν για τη χώρα τους μεταφέροντας τις γνώσεις των ξένων αγορών στον τόπο τους κάτι που και ο ίδιος έπραξε και συνεχίζει πιστά να πράττει.

Ο Γιάννης Ρόκας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ως παιδί, όπως αναφέρει ο ίδιος ήταν ζωηρός και η σχέση του με τη γνώση και τα μαθήματα δεν ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα θερμή, αλλά αντίθετα ωρίμαζε με το μεγάλωμα και σταδιακά σημείωνε πρόοδο. Ο πατέρας του ο Κωνσταντίνος Ρόκας ήταν καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδασκε εμπορικό δίκαιο. Ωστόσο, αυτό δεν είχε διαδραματίσει εμφανή ρόλο στον επαγγελματικό προσανατολισμό του γιου του. Ο Γιάννης αγαπούσε τη γεωγραφία, τα ταξίδια, την περιήγηση στον κόσμο. Μεγάλωνε χωρίς κατασταλαγμένη άποψη για το επαγγελματικό του μέλλον, μέχρι που με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών από το Βαρβάκειο ήλθε η ώρα να αποφασίσει . Τότε αποδείχθηκε ότι οι γονεϊκές καταβολές είχαν επιδράσει αδιόρατα καθώς αποφάσισε να δώσει στη Νομική Σχολή στην οποία πέρασε με καλή σειρά, επιτυχία την οποία διατήρησε και μέχρι την αποφοίτησή του.

Μετά ακολούθησε η άσκηση επαγγέλματος την οποία και έκανε στο γραφείο του κ. Ευάγγελου Στρατήγη που ειδικεύονταν στο ναυτικό και το ασφαλιστικό δίκαιο με αποτέλεσμα να είναι και η πρώτη του επαφή με τον κλάδο που θα διακρινόταν αργότερα αυτόνομα. Το 1968 έκανε και την πρώτη του δημοσίευση σε απόφαση δικαστηρίου η οποία αφορούσε την ασφάλιση. Στη συνέχεια ο κ. Ρόκας έφυγε για την Γερμανία με υποτροφία της Γερμανικής Κυβέρνησης και έμεινε εκεί για τρεισήμισι χρόνια γράφοντας το διδακτορικό του στο ασφαλιστικό δίκαιο και δημιουργώντας ουσιαστικά τις βάσεις για τη συνέχεια. Κατά την παραμονή του στη Γερμανία συμμετείχε στις αντιδικτατορικές κινήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου όχι μόνο τον συγκλόνισε αλλά αποτέλεσε ένα γεγονός που του άλλαξε τις θεωρίες για τη ζωή και την κοινωνία. 

Με την επιστροφή του από τη Γερμανία στην περίοδο της μεταπολίτευσης εργάστηκε και πάλι στο γραφείο του κ. Σρατήγη ενώ ξεκίνησε και το συγγραφικό του έργο πραγματοποιώντας επιστημονικές νομικές μελέτες. Αρχές του 1977 άνοιξε δικό του γραφείο στην οδό Βουκουρεστίου και δημιούργησε συν τω χρόνω μια ομάδα συνεργατών νομικών, η οποία και αποτέλεσε τη «διαφορά» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά προσφέροντας εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός ότι το γραφείο «έτρεχε» με γοργούς ρυθμούς, δεν ήταν αρκετό για τον κ. Ρόκα. Η σχέση του με τη νομική επιστήμη και η εσωτερική του ανάγκη να μεταφέρει τις γνώσεις του τον οδήγησαν στο να ανοίξει μια ακόμη πόρτα. Το 1982 έγινε λέκτορας στην ΑΣΟΕΕ ενώ το 1997 τακτικός καθηγητής στο Εμπορικό Δίκαιο και στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων.

Όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα ξεχωριστά αποτελούν την καθημερινότητα του κ. Ρόκα. Οι ώρες εργασίας του δεν είναι ατελείωτες, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος αποδοτική δουλειά περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, κάτι που το εφαρμόζει στην πράξη με το να μένει στο γραφείο του σχεδόν 13 ώρες ημερησίως αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν πελάτες του εξωτερικού, αλλά και της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Σήμερα ο καθηγητής Γιάννης Ρόκας έχει γράψει περισσότερα από 18 βιβλία και μονογραφίες νομικού περιεχομένου πολλά από τα οποία έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό (κυρίως στην αγγλική γλώσσα). Έχει συνεταιρικά ένα ελληνικό γραφείο πολυεθνικής εμβέλειας ενώ το Δίκτυο Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών με την επωνυμία IKRP Rokas & Partners. Διαθέτει περίπου 120 άτομα προσωπικό και βρίσκεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ , την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Τσεχία και την Πολωνία, ενώ δεν αποκλείονται προοπτικές περαιτέρω επέκτασης.

Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά πιστεύει ότι  βαδίζει σίγουρα στο σωστό δρόμο προς την εξυγίανσή της και ειδικά όσον αφορά την δημιουργία ενός πραγματικού ασφαλιστικού προϊόντος που πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό μιας πραγματικά εγγυημένης κάλυψης. Συστήνει στους αρμοδίους να επενδύουν πρωτίστως στην εταιρεία τους και μετά σε όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν στην δραστηριότητά τους.