Προς συμφωνία ασφαλιστές, ΕΑΔΕ και ΤτΕ για την είσπραξη ασφαλίστρων

Σε κοινή συνισταμένη φαίνεται να καταλήγουν Τράπεζα της Ελλάδος, ασφαλιστές και διαμεσολαβούντες για το εισπρακτικό, οδηγούμενες και οι τρεις πλευρές σε συμφωνία σχετικά με τους χρόνους πληρωμών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι δύο.

Ένας για την εξόφληση των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους και ένας δεύτερος για την απόδοση των ασφαλίστρων από τα δίκτυα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Προκειμένου επόπτης, αγορά και διαμεσολάβηση να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία, απαιτήθηκαν, όπως αναφέρουν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, αρκετές ώρες διαβούλευσης, χθες, στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου μετέβησαν η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Μαρ. Αντωνάκη, με επιτελείο νομικών και εκπρόσωποι και των τεσσάρων βαθμίδων των διαμεσολαβούντων προσώπων στην ιδιωτική ασφάλιση.

Στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών αναφερόμενα στη χθεσινή συνάντηση τόνισαν στο iw πως σε ότι αφορά τους χρόνους απόδοσης των ασφαλίστρων από τα δίκτυα στις ασφαλιστικές εταιρείες, συμφωνήθηκε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15 ημέρες. Προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η απόδοση των ασφαλίστρων να γίνεται κάθε 1η και 15η του μήνα ή ανά 10ήμερο (1η, 10η και 30η ή 31η του μήνα).

Όσο για το χρόνο που θα πρέπει να μεσολαβεί από την υπογραφή ενός συμβολαίου μέχρι και την ακύρωσή του – εφόσον ο ασφαλισμένος δεν καταβάλλει το ασφάλιστρο, υπήρξε χθες μια καταρχήν συμφωνία να υπολογίζεται ο τρέχον μήνας συν ένας ακόμη. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών για τον ασφαλισμένο δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τους δύο μήνες. Αν για παράδειγμα ένα συμβόλαιο υπογραφεί σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να το εξοφλήσει το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου. Στην αντίθετη περίπτωση η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα ακύρωσης τη σύμβασης.

Εξυπακούεται ότι οι προαναφερόμενοι χρόνοι θα ισχύουν εφόσον τα συμβαλλόμενα μέρη δεν συμφωνήσουν κάτι διαφορετικό, εφόσον δηλαδή εταιρείες ή διαμεσολαβούντες δεν θα θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους, αναγνωρίζοντάς τους μεγαλύτερους χρόνους πληρωμών.

Επίσης, η ΕΑΔΕ τάχθηκε υπέρ της είσπραξης των ασφαλίστρων απευθείας από τους ασφαλισμένους, πρακτική ωστόσο που προϋποθέτει την μηχανογραφική υποστήριξη των ασφαλιστικών εταιρειών. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγούσε όπως υποστήριξαν στον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας του κλάδου αλλά και του επαγγέλματος των διαμεσολαβούντων, που θα απαλλασσόταν από τις εισπρακτικές διαδικασίες. 

Οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ζήτησαν επίσης τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με την τήρηση πολλαπλών αρχείων που προβλέπονται στο κείμενο του Κώδικα που δόθηκε προς διαβούλευση από την εποπτική αρχή και που οδηγούν τον κλάδο σε αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Απάντηση της ΕΑΕΕ στο άρθρο

Σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο insuranceworld.gr με θέμα: «Προς συμφωνία ασφαλιστές, η ΕΑΔΕ και η ΤτΕ για την είσπραξη ασφαλίστρων», σας γνωρίζω ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα αναγραφόμενα. 

 Όσα αναφέρετε ως κατ’ αρχήν συμφωνηθέντα αποτελούν προτάσεις των διαμεσολαβητών προς τον Επόπτη.  Η ΕΑΕΕ έχει τοποθετηθεί γραπτά και υπεύθυνα επί των θεμάτων είσπραξης- απόδοσης ασφαλίστρων και ακυρώσεων συμβολαίων και διατηρεί τις απόψεις της. 

Λόγοι ορθής ενημέρωσης επιβάλλουν διασταύρωση των πληροφοριών πριν τη δημοσίευσή τους.
 
Μαργαρίτα Αντωνάκη
Γενική Διευθύντρια
Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος