Το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον ευνοεί το δολάριο

Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες για κοινή πολιτική επίλυσης της κρίσης χρέους σε Ευρωζώνη και Ελλάδα προς απογοήτευση των αγορών. Έντονες είναι οι προσδοκίες ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση και μάλιστα άμεσα και κάθε φορά που διαψεύδονται, επιδεινώνεται το επενδυτικό συναίσθημα. Επομένως, δεν προκάλεσε έκπληξη η υποχώρηση του ευρώ και των νομισμάτων που συνδέονται με το ρίσκο. 

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα προστίθενται και τα σχόλια του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss Kahn, ο οποίος υπαινίχθηκε στάση πληρωμών της Ελλάδας ως αναπόφευκτο γεγονός. Την ίδια στιγμή η UBS αύξησε τις προβλέψεις για επισφάλειες λόγω των ζημίων από τις μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές του trader Kweku Adoboli. Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, οι γαλλικές τράπεζες θα είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν από τις ζημίες της UBS. 

Στις ΗΠΑ, ένα ακόμα δημοσίευμα της WSJ μιλά αυτή τη φορά για τη μελλοντική πολιτική της Federal Reserve. Σύμφωνα με αυτό, η Fed εμφανίζεται πιο επιφυλακτική απέναντι σε μια πολιτική υπερβολικής στήριξης, σε σχέση με το αναμενόμενο, και αν δεν συζητηθεί η πιθανότητα ενός QE3 ή άλλων ριζοσπαστικών μέτρων στήριξης της οικονομίας θα οφείλεται περισσότερο στις ανησυχίες εκείνων που τάσσονται υπέρ των χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις της Fed, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πάντως, περιγράφει τις προϋποθέσεις που ανοίγουν την πόρτα σε μια ενίσχυση του δολαρίου λόγω μιας πολιτικής με λιγότερο επιθετικά μέτρα στήριξης που αναμένεται να ακολουθήσει η Fed.

Παρά την ενίσχυση της αποστροφής ρίσκου και των ροών κεφαλαίων στα επενδυτικά καταφύγια, το γιεν υποχωρεί έναντι του δολαρίου με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην αγορά του ιαπωνικού νομίσματος εν μέσω πληροφοριών που θέλουν παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ισχυρού γιεν. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας σκέφτεται την εφαρμογή ηπιότερων και λιγότερο επιθετικών μέτρων για την αποδυνάμωση του γιεν παρά την υλοποίηση μιας επιθετικής παρεμβατικής τακτικής. 

Εξακολουθούμε να τασσόμαστε υπέρ της επιθετικής πώλησης του γιεν στα τρέχοντα επίπεδα, δεδομένου ότι το νόμισμα διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου και προετοιμάζεται το έδαφος για μια μεγάλη κυκλική αντιστροφή τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. 

Θεωρούμε ότι το γιεν δεν είναι ελκυστικό ως νόμισμα-ασφαλές καταφύγιο και εκτιμούμε ότι πρόσθετες ροές κεφαλαίων σε αυτό δεν θα τύχουν θερμής υποδοχής από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στη βελτίωση των προοπτικών για το δολάριο, το οποίο αναμένουμε να επωφεληθεί τα μέγιστα από τις ροές κεφαλαίων στο άμεσο μέλλον. Το ελβετικό φράγκο και το γιεν δεν αποτελούν πλέον βιώσιμες επιλογές και η συνεχιζόμενη επιδείνωση του παγκόσμιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος δείχνει στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια του υψηλής ρευστότητας δολαρίου. 

Επίσης, συμπεραίνουμε ότι το δολάριο θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας-αν και αυτή η υπόθεση δεν βρίσκει εφαρμογή στην παρούσα φάση. Αυτό θα συμβεί καθώς μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνώσει τις διαφοροποιήσεις ως προς τα επιτόκια προς όφελος του δολαρίου με τη Fed να μην ακολουθεί τελικά «επιθετική» πολιτική στήριξης.