Παράταση για την προσαρμογή στους κανόνες των ΣΕΕ προτείνει η ΕΑΕΕ

Μικρή παράταση για την προσαρμογή του ασφαλιστικού κλάδου στους νέους κανόνες για τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου  πρότεινε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρόταση προβλέπει σταδιακή εφαρμογή των όσων προβλέπει το σχέδιο πράξης διοικητή που δόθηκε προς διαβούλευση εντός του Αυγούστου, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προτετοιμασίας του κλάδου.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο εισάγει σοβαρές αλλαγές στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του ασφαλιστικού κλάδου ενόψει της προσαρμογής τους στο νέο πλαίσιο της Φερεγγυότητας II (Solvency II), ρυθμίζοντας θέματα διαχείρισης κινδύνων, εσωτερικών ελέγχων και κανονιστικής συμμόρφωσης, καθώς και σχέσεων με τους πελάτες και τα δίκτυα των εταιρειών.

Οι αλλαγές συνιστούν ένα κρίσιμο βήμα για την εσωτερική οργάνωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που καλούνται να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους υιοθετώντας νέες δομές διοίκησης και λήψης αποφάσεων στη βάση της συστηματικής παρακολούθησης όλων των μορφών κινδύνων που αντιμετωπίζει μια ασφαλιστική επιχείρηση. 

Η Ένωση προτείνει μικρή παράταση έως την 1η Απριλίου 2012 ούτως ώστε να υπάρξει περιθώριο προσαρμογής των μηχανογραφικών και λογιστικών συστημάτων, αλλά και να στελεχωθούν τα τμήματα και οι υπηρεσίες των εταιρειών. Η ΕΑΕΕ συμφωνεί με το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου, που αποτελούν όπως σημειώνει ευθυγράμμιση με τους κανόνες για τη Φερεγυότητα II (Solvency II), τάσσεται ωστόσο υπέρ της εφαρμογής της με βάση την αρχή της αναλογικότητας. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει τον ορισμό κριτηρίων αναλογικότητας, που θα συμβάλει όπως σημειώνει στη μείωση των πολύπλοκων και κοστοβόρων διαδικακασιών τόσο στην περίπτωση των ομίλων όπως επίσης και στην περίπτωση των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου. 

Σημειώνεται ότι η αρχή της αναλογικότητας αφορά κυρίως στη διοικητική οργάνωση λειτουργιών όπως η Διαχείριση Κινδύνων, Κανονιστικής Συμμμόρφωσης, Εσωτερικού Ελέγχου και Αναλογιστικής, οι οποίες θα πρέπει να εκτελούνται από ανεξάρτητα τμήματα. 

Τις παρατηρήσεις της Ένωσης σχετικά με τα ΣΕΕ μπορείτε να διαβάσετε εδώ