Πως θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο

Ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος και η τρόικα την πολιτεία για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο. Περίπου 4.200 υπάλληλοι του δημοσίου υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο μέτρο τον Οκτώβριο και 20.000 το Νοέμβριο, λαμβάνοντας τις αποδοχές τους μειωμένες κατά 60%.  Βασικά κριτήρια για τη μοριοδότηση των «εφέδρων» είναι σπουδές, η προϋπηρεσία και η εργασιακή εμπειρία καθώς και η οικογενειακή κατάσταση, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς γνωμοδότηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο φορέας που αποφασίζει το πλεονάζον προσωπικό θα αποστείλει πίνακα των εργαζομένων προς εφερδρεία στο ΑΣΕΠ όπου θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά μέχρι και ένα μήνα μετά τον ορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού. Ο πίνακας θα περιλαμβάνει το εν λόγω προσωπικό κατά αλφαβητική σειρά, με αναφορά απαραιτήτως του ονοματεπώνυμου, του πατρώνυμου, των στοιχείων ταυτότητας, της ημερομηνίας πρόσληψης στο φορέα και του κλάδου-ειδικότητας αυτού. Ο πίνακας συνοδεύεται από έντυπο με τις υπηρεσιακές μεταβολές, τα προσόντα και τις ιδιότητες εκάστου εκ των αναγραφομένων στον πίνακα υπαλλήλου. 

Ο πίνακας (και το έντυπο υπηρεσιακών μεταβολών) αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ και σε ηλεκτρονική μορφή. Εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή της Διαδικασίας Κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού, επεξεργάζεται τις αιτήσεις που υποβάλλονται και κατατάσσει το πλεονάζον προσωπικό σε πίνακες ανά κατηγορία κλάδο και ειδικότητα βάσει της συνολικής βαθμολογίας κάθε κατατασσόμενου.

Ο σχετικός πίνακας θα κοινοποιηθεί και στους «έφεδρους» υπαλλήλους οι οποίοι μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τη βαθμολόγηση των οποίων θα προκύψει η κατάταξή τους στους τελικούς πίνακες.

Στον πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά σειρά προτεραιότητας προηγούνται οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία τουλάχιστον 67%, τα άτομα με αναπηρία 50% και άνω και οι περιπτώσεις που ένας από τους δύο συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί πλεονάζον προσωπικό.

Κατά του προσωρινού Πίνακα Κατάταξης ανά φορέα επιτρέπεται η άσκηση ένστασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών, που αρχίζει από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων αυτών στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ