ΑΤΕ Ασφαλιστική: Αύξηση των οργανικών κερδών σε 13,7 εκατ. ευρώ

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική, βελτιώνοντας σημαντικά τα αποτελέσματα της, εμφάνισε κέρδη προ φόρων για το Α’ 6μηνο του 2011 ύψους 13,7 εκ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε εμφανίσει ζημιές προ φόρων 5,8 εκ. ευρώ. 

Τα εξαμηνιαία μεγέθη όμως επιβαρύνονται από τη συμμετοχή του ομίλου της ΑΤΕ bank και της εταιρείας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων κατά 74,3 εκ. ευρώ, με συνέπεια να εμφανίζεται αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 64,8 εκ. ευρώ.  

Ειδικότερα, μετά την απόφαση του Ομίλου ΑΤΕbank για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI), η οποία κρίθηκε αναγκαία κυρίως για την εξασφάλιση έναντι μελλοντικών κινδύνων, η ΑΤΕ Ασφαλιστική θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με το σύνολο του χαρτοφυλακίου Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν μέχρι το 2020, ύψους 277εκ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό η Εταιρία επιβαρύνει τα αποτελέσματά της με προβλέψεις απομείωσης ύψους 74,3 εκ. ευρώ, με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα μετά από φόρους να είναι αρνητικό και να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ύψος των 64,8εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις τελικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν κατά την υλοποίηση του Προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων.

Για την κάλυψη των επιπτώσεων από τη συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα ανταλλαγής Ομολόγων, η ΑΤΕ Ασφαλιστική σκοπεύει να προχωρήσει μέσω της ΑΤΕbank, σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. 

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας για το Α΄ 6μηνο του 2011 ανήλθε στο ύψος των 102,4εκ. ευρώ, έναντι 122,3εκ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, μειωμένη κατά 16,3 %. Η μείωση προήλθε κατά κύριο λόγο από τον Κλάδο Αυτοκινήτων, ως συνέπεια της ακολουθούμενης πολιτικής εξορθολογισμού του τιμολογίου και των προμηθειών και από τη μείωση του χαρτοφυλακίου Κλάδου Ζωής, λόγω κυρίως των εξαγορών.  

Το σύνολο των αποζημιώσεων ανήλθε για την αναφερόμενη περίοδο στο ύψος των 77εκ. ευρώ έναντι 66,7εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, (+15,6 %). Η αύξηση αυτή δεν είχε επίπτωση στα αποτελέσματα δεδομένου ότι περίπου 10εκ. ευρώ αφορούν λήξεις, εξαγορές συμβολαίων καθώς και πληρωμές ομαδικών συμβολαίων (DAF) τα οποία επιφέρουν και αντίστοιχη μείωση κράτησης αποθεμάτων.

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 15,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ανήλθαν στο ύψος των 20,9 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού κατά το 6μηνό 2011 μειώθηκαν σε ποσοστό 25,6 %, λόγω μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων και των ονομαστικών μισθών κατά το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα από επενδύσεις για το Α’ 6μηνο του 2011 ανήλθαν στο ύψος των 9,7 εκ. ευρώ έναντι αρνητικών εσόδων -2,3 εκ. ευρώ για το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω της απομείωσης εισηγμένων τίτλων στο Χ.Α. ύψους 8,6 εκ. ευρώ.