14 ημέρες περιθώριο για την είσπραξη ασφαλίστρων ζητά η ΕΑΕΕ

Προθεσμία δύο εβδομάδων προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την είσπραξη των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους πριν ο πράκτορας προχωρήσει στην ακύρωση του συμβολαίου. Η προθεσμία των δύο εβδομάδων αποτελεί την αντιπρόταση της ΕΑΕΕ στο χρονικό διάστημα των επτά ημερών που προτείνει από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία έχει διατυπωθεί στο σχέδιο απόφασης για τον κανονισμό συμπεριφοράς των διαμεσολαβούντων προσώπων που έχει τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση. 

Στο ίδιο σχέδιο ορίζεται αυστηρή προθεσμία μίας εβδομάδας για την απόδοση των ασφαλίστρων από τους διαμεσολαβούντες προς τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιδιώκεται να μπει φραγμός στο φαινόμενο της μεταφοράς των συμβολαίων από εταιρεία σε εταιρεία, υποχρεώνοντας τον ασφαλιστή να ενημερώνει  αναλυτικά την ΤτΕ ανά τρίμηνο για παρόμοιες κινήσεις.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στη συνάντηση που έχει το προεδρείο της Ένωσης με την εποπτική αρχή αύριο Παρασκευή κατά την οποία η ΕΑΕΕ θα υποβάλλει και τις παρατηρήσεις της για τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου που καλείται να υιοθετήσει ενόψει της σταδιακής προσαρμογής στο νέο κανονιστικό πλαίσιο της Φερεγγυότητας II (Solvency II).

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις η προθεσμία των δύο εβδομάδων θα πρέπει να αρχίσει να τρέχει από την ημερομηνία έκδοσης του ασφαλιστηρίου με την έλευση της οποίας ο πράκτορας έχει την υποχρέωση να επιστρέφει στην εταιρεία τα ασφαλιστήρια που έχει στην κατοχή του και τα οποία δεν έχουν παραληφθεί από τους ασφαλισμένους ή για τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί τα ασφάλιστρα. 

Περαιτέρω η Ένωση προτείνει μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών τουλάχιστον προκειμένου να γίνει η προσαρμογή των υφιστάμενων συμβάσεων συνεργασίας των πρακτόρων και των ασφαλιστικών συμβούλων στα όσα ορίζει ο νέος κώδικας δεοντολογίας που επιδιώκει να θεσπίσει η εποπτική αρχή.

Τις παρατηρήσεις της ΕΑΕΕ μπορείτε να δείτε εδώ

 Το σχέδιο της ΤτΕ “ Κανονισμός Συμπεριφοράς Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ” μπορείτε να δείτε εδώ