ΕΕΑΕ: «Επιχείρηση κατεδάφισης του οικοδομήματος της διαμεσολάβησης»

Την αντίθεση της στις ρυθμίσεις της εποπτικής αρχής σχετικά με τις διαδικασίες για την είσπραξη και την ακύρωση των ασφαλιστηρίων, εντός επτά ημερών δηλώνει η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, που όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της  η αρχή «παρουσίασε ένα σχέδιο Νόμου και τρεις πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στις οποίες μας καλούσε να τοποθετηθούμε εντός προθεσμίας μηνός, χωρίς να δεχθεί ούτε καν να απάντησει στα εύλογα ερωτήματα και τις απορίες που γεννούσαν οι καινοφανείς ορισμοί και οι πασιφανείς ελλείψεις των κειμένων της».

Η ανακοίνωση της είναι η ακόλουθη:

«Εδώ και μήνες αντιμετωπίζουμε την επιχείρηση κατεδάφισης του οικοδομήματος της διαμεσολάβησης με διαδικασίες που μεθοδικά εκπορεύονται από παράγοντες της αγοράς και από την Πολιτεία.

Ζητούσαμε την διαφάνεια και την κάθαρση στο χώρο ολόκληρης της Ασφαλιστικής Αγοράς και σήμερα αντικρίζουμε την προσπάθεια εξαφάνισης του επαγγελματία Διαμεσολαβητή, που το αμάρτημα του είναι ότι υπάκουσε στους κανόνες που επιβληθήκαν χρόνια τώρα από τους νόμους της αγοράς.

Ζητούσαμε Εποπτεία που θα ήταν οδηγός στην αναβάθμιση και την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης και του Διαμεσολαβητή, με την θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων που θα ίσχυαν για όλους, και αντί αυτών δεχόμαστε την σαδιστική τιμωρία δικαίων και αδίκων με το πρόσχημα της επιβολής κανόνων που δεν ισχύουν πουθενά.

Η Πολιτεία που συνήθως είναι ουραγός στην ενσωμάτωση οδηγιών, επιχειρεί σήμερα να επιβάλει ρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει πουθενά, γιατί συναντούν τον σκεπτικισμό και την αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος Ιουλίου η Εποπτεία, μας παρουσίασε ένα σχέδιο Νόμου και τρεις πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στις οποίες μας καλούσε να τοποθετηθούμε εντός προθεσμίας μηνός, χωρίς να δεχθεί ούτε καν να απάντηση στα εύλογα ερωτήματα και τις απορίες που γεννούσαν οι καινοφανείς ορισμοί και οι πασιφανείς ελλείψεις των κειμένων της.

Με τις ρυθμίσεις που επιχειρεί να επιβάλει, αγνοώντας την πραγματικότητα της αγοράς, θα αποβάλει τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον επιτρέπει την ύπαρξη δυο μέτρων και δυο ταχυτήτων στην αντιμετώπιση ελληνικών και αλλοδαπών εταιρειών, και θα εξαφανίσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, εφόσον οι διαδικασίες που επιβάλει στην είσπραξη, και την ακύρωση των ασφαλιστηρίων, εντός επτά ημερών, και μάλιστα όχι από την είσπραξη τους αλλά από… την παραλαβή των συμβολαίων, καθώς και η υποχρέωση υποβολής αιτιολογημένης κατάστασης μεταφερθέντων σε άλλη Ασφαλιστική εταιρεία συμβολαίων ανά τρίμηνο, είναι ανέφικτη και αδικαιολόγητη.

Υποβάλλαμε μετά από πολλή μελέτη και προσοχή τις θέσεις μας, ως Σύλλογοι Διαμεσολαβούντων, και θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι παρατηρήσεις μας θα ληφθούν υπόψιν, και ότι η διαβούλευση δεν θα είναι προσχηματική. Θεωρούμε ότι η εμπορική πολιτική της κάθε εταιρείας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κανονιστικών διατάξεων, και είμαστε βέβαιοι ότι και οι εταιρείες, που και για αυτές θα είναι τεράστιο πρόβλημα το θέμα των ακυρώσεων, θα έχουν θέσει το θέμα από πλευράς τους.

Ενδιαφερόμαστε και επιθυμούμε την ύπαρξη των ελληνικών εταιρειών, καθώς η μονοπωλιακή λειτουργία τραπεζικών και αλλοδαπών μόνο τον ορθό ανταγωνισμό δεν προάγει. Πάνω από όλα όμως, παλεύουμε και αγωνιούμε για την ύπαρξη του σωστού Επαγγελματία, για την επιβίωση και την παραμονή του στο επάγγελμα, αλλά και για την είσοδο νέων ανθρώπων με γνώση και ήθος στο χώρο μας. Διεκδικούμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς και δίκαια αμειβόμενης εργασίας και δεν μπορούμε να δεχτούμε την προσπάθεια περιορισμού της συναλλακτικής ελευθερίας, υπό το πρόσχημα της επιβολής στενών ρυθμιστικών κανόνων.
Αυτή η τακτική ούτε τον Επαγγελματία βοηθά ούτε και τον Καταναλωτή, αν αυτός είναι ο στόχος της Πολιτείας.

Αν δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά αντίθετα είναι η κατεύθυνση στα γκισέ των τραπεζών, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους δράσης και αντίδρασης, και να είστε βέβαιοι ότι θα τους βρούμε»!