Η επικείμενη απόφαση της Fed επηρεάζει το δολάριο

Απομένει πάνω από μια εβδομάδα μέχρι την κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική της πολιτική και την απόφασή που θα καθορίσει τις πορείες των αγορών. Παρ’ όλα αυτά η επίδραση αυτού του γεγονότος είναι καταλυτική στην ευρύτερη αγορά συναλλάγματος αλλά και στις κεφαλαιαγορές. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν ρίξουμε μια ματιά στην πορεία του δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index. Αν και ο δείκτης διάσπασε προς τα πάνω τα υψηλά 5 μηνών, ξεπερνώντας τις 9.760 μονάδες, η κίνηση αυτή δεν είχε αντίστοιχη συνέχεια λόγω των «εμποδίων» που ορθώνει η αναμονή του παραπάνω γεγονότος.

Αν ξεπεράσουμε το ζήτημα ότι η Fed θα προχωρήσει σε ένα τρίτο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, η αγορά επικεντρώνεται στο «δυνατό σημείο» του δολαρίου που είναι η ρευστότητά του. Οι πιο αγχωμένοι traders θα στρέφονταν υπό τις παρούσες συνθήκες στα αμερικανικά ομόλογα Treasuries και στο δολάριο. Την ίδια στιγμή ο δείκτης S&P 500 συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε περιβάλλον μεταβλητότητας αποτρέποντας τη διαμόρφωση σαφούς τάσης εδώ και ένα μήνα. Και αυτό επειδή μια ακόμα «παρενέργεια» ενός νέου προγράμματος στήριξης της οικονομίας είναι ότι οι κερδοσκόποι διστάζουν να «ξεδιπλώσουν» τις θέσεις τους. Όσο πλησιάζουμε προς αυτή την ημέρα, τόσο πιο αγχωμένες θα είναι οι αγορές.

Προς το παρόν, τα βλέμματα της σημερινής ημέρας στρέφονται στις πωλήσεις λιανικής και τον δείκτη τιμών παραγωγού με τις πρώτες να είναι σημαντικότερες δεδομένου ότι αντανακλούν την καταναλωτική δύναμη σε μια οικονομία που επιβραδύνεται με ορατή την πιθανότητα να περιέλθει σε ύφεση.

EUR:  Το ευρώ είναι πιθανό να αναπτύξει «άμυνες» απέναντι σε μη τεκμηριωμένες πληροφορίες

Όπως φαίνεται η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνάει. Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται σε θεμελιώδεις εξελίξεις αλλά καθοδηγείται και από κερδοσκοπικές κινήσεις. Για παράδειγμα χθες η απόδοση των ελληνικών ομολόγων 1 έτους εκτινάχθηκε στο 135%, ενώ τα CDS δείχνουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας στο 98% με τις προσδοκίες να μιλούν για κάλυψη μόλις του 40% της αρχικής επένδυσης. Μια ακόμα μη αμφισβητήσιμη εξέλιξη ήταν η εκτίναξη στο κόστος δανεισμού στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων στην Ιταλία στο 5,6%. Από την άλλη πλευρά, τα πισωγυρίσματα των γαλλικών τραπεζών αναφορικά με την επάρκεια ρευστότητας, οι διαψεύσεις από γαλλικής πλευράς για τη συνάντηση Merkel-Sarcozy και η εκτίμηση πρώην μέλους της BoE για «δυνατή» χρεοκοπία της Ελλάδας, διαμόρφωσαν μια συγκυρία αρνητικών επιρροών. Ωστόσο, το ευρώ φαίνεται ότι αρχίζει να αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε αναρίθμητες ανεπιβεβαίωτες αρνητικές πληροφορίες.

NZD: Εν αναμονή της απόφασης της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια

Εν αναμονή της επικείμενης απόφασης της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας για τα επιτόκια βρίσκονται οι επενδυτές του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας, δεδομένου ότι είναι το μόνο βασικό νόμισμα που θα μπορούσε να αναμένει μια αύξηση επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

GBP- Πτώση της στερλίνας μετά τις εκκλήσεις Posen για πρόσθετη στήριξη

Χθες ο Adam Posen, μέλος του ΔΣ της BoE, ο μεγαλύτερος υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων, πρότεινε επέκταση του προγράμματος στήριξης της τράπεζας κατά 100 δισ. στερλίνες.

AUD- Υποχώρηση για το δολάριο Αυστραλίας παρά το άλμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Άλμα σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Westpac σε υψηλό 14 μηνών. Ωστόσο, η αγορά δεν έδειξε να ενθουσιάζεται. Αντίθετα, το δολάριο Αυστραλίας κινήθηκε πτωτικά ακολουθώντας την αρνητική διάθεση για ρίσκο και υπό τις αποθαρρυντικές προσδοκίες των επιτοκίων, η ισοτιμία AUDUSD σημείωσε πτώση 160 μονάδων σε μερικές μόλις ώρες.

CHF- Αμετάβλητη η ισοτιμία έναντι του ευρώ γύρω από το 1,20

Αν κοιτάξετε το ημερήσιο γράφημα της ισοτιμίας EURCHF μοιάζει η σαν αγορά να είχε παραμείνει κλειστή για μια ημέρα. Το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον απέναντι στο ελβετικό φράγκο έχει εξαντληθεί.

XAU- Ο όγκος συναλλαγών στο χρυσό υποχωρεί σε χαμηλό επτά ημερών
Ο χρυσός «πέφτει» θύμα της αβεβαιότητας γύρω από ένα νέο πρόγραμμα στήριξης στις ΗΠΑ και την επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη. Χρειάζεται ένας ισχυρός καταλύτης για την αγορά του χρυσού που δεν θα στηρίζεται σε φήμες.