Η ανταλλαγή ομολόγων προβληματίζει τις ασφαλιστικές

Σοβαρά φορολογικά και λογιστικά θέματα προκύπτουν από τη συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχει αποφασιστεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. 

Με επιστολή της προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ζητά να αποσαφηνιστεί ο χειρισμός της ζημιάς ή των κερδών που ενδεχομένως θα προκύψουν από την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ κρίσιμο θέμα παραμένει ο τρόπος υπολογισμού των νέων ομολόγων στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. 

Σε ότι αφορά τη φορολογική μεταχείριση η Ένωση επισημαίνει ότι το εισόδημα που προκύπτει κατά την πώληση ομολόγων αποτελεί κεφαλαιακή ωφέλεια που φορολογείται χωρίς ειδικό καθεστώς και ως εκ τούτου η ζημιά που προκύπτει θα πρέπει και αυτή να εκπίπτει στο σύνολό της και να αντιμετωπίζεται ανάλογα. 

Αντίστοιχα σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, τα κέρδη που θα προκύψουν από την ανταλλαγή ομολόγων, θα πρέπει στο βαθμό που ανακτούν παλαιότερες ζημιές, να μη φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, αλλά να συμψηφίζονται με το αποθεματικό από χρεόγραφα.

Κρίσιμο θέμα είναι άλλωστε η αποτίμηση που θα έχουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για εποπτικούς λόγους, καθώς μέχρι σήμερα όσα αποκτήθηκαν πριν από το 2009, γίνονται αποδεκτά στο μέσο όρο της τιμής τους κατά το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ όσα αποκτήθηκαν στη συνέχεια αποτιμώνται στην αποσβεσθείσα τιμής κτήσης τους. 

Το εύλογο ερώτημα που θέτει η Ένωση αφορά στον καθορισμό των προϋποθέσεων για την αποτίμηση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου για σκοπούς ασφαλιστικής τοποθέτησης και περιθωρίου φερεγγυότητας για τα ομόλογα που θα προκύψουν μέσα από τη συμμετοχή των εταιρειών στην ανταλλαγή ή μετακύλιση του ελληνικού χρέους.