Χ.Α.: Τρίτη και… «φαρμακερή» δοκιμασία των 870 μονάδων!

Οι φαινομενικά ελκυστικές αποτιμήσεις δεν αρκούν για να οδηγήσουν σε αλλαγή πορείας το Χ.Α. Η ύφεση, η αργή πρόοδος σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές αλλαγές δεν αφήνουν περιθώριο για θετική αντίδραση από τους συμμετέχοντες στην αγορά. 

Οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να μπει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις εξελίξεις και κυρίως ως προς την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά, το οποίο όμως εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανησυχίας ως προς το τι θα κάνουν τα κεφάλαιά τους εκείνοι που σήμερα διαθέτουν ρευστότητα. 

 Στο μεταξύ, ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει για δύο ακόμα λόγους στο Χ.Α. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την Blackrock και τι θα προκύψει από την έρευνά της για τις επισφάλειες και τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το αν θα προχωρήσει ή όχι το rollover, αφού οι απόψεις διίστανται ως προς την επιτυχή υλοποίησή του. Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση παίζεται ένα «θρίλερ», τις περισσότερες φορές με το γνωστό φινάλε. Την υποχώρηση της αγοράς, μετά από έντονη μεταβλητότητα και υψηλές διακυμάνσεις. 

Για τρίτη φορά, σε μικρό χρονικό διάστημα, δοκιμάζεται η αντοχή της στήριξης των 870 μονάδων. 

Προς το παρόν φαίνεται ότι τον έλεγχο εξακολουθούν και τον έχουν οι πωλητές, καθώς το υψηλότερο σημείο των ανοδικών αντιδράσεων σημειώνεται χαμηλότερα από τις αμέσως προηγούμενες κορυφές τιμών. Οι αγοραστές δείχνουν να έχουν «οχυρωθεί» στη περιοχή των 870 μονάδων, αλλά όσο ο Γενικός Δείκτης καθυστερεί να αντιδράσει τόσο θα αυξάνεται η πίεση των πωλητών. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αν συνεχιστεί το «φλερτ» του Γενικού Δείκτη με τη στήριξη των 870 μονάδων για άλλη μια εβδομάδα, οι πιθανότητες να επεκταθεί η υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα αυξηθούν σημαντικά. 

Δύο είναι τα τεχνικά σενάρια, σύμφωνα με την Emporiki, για την πορεία της αγοράς: 

Το θετικό σενάριο: Παραμονή υψηλότερα των 870 μονάδων και υπέρβαση στο άμεσο μέλλον των 932 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές (εξέλιξη που θα δώσει ανοδικό σήμα), με ελάχιστο στόχο τις 956 και κατεύθυνση προς την αντίσταση – κλειδί των 1.032 μονάδων, όπου θα κριθεί εκ νέου η τάση. 

Το αρνητικό σενάριο: Μια διάσπαση των 870 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές θα προξενήσει βάσιμους φόβους για επιτάχυνση της πτωτικής τάσης και δεν μπορεί να αποκλεισθεί η προσέγγιση των 690 μονάδων. Αν υποχωρήσει με μειωμένους όγκους συναλλαγών, μπορεί να εκτονωθούν οι πιέσεις στην περιοχή των 800-790 μονάδων.