Εντείνονται οι πιέσεις στο ευρώ

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και αστάθειας βρίσκονται οι αγορές, διαμορφώνοντας κλίμα απογοήτευσης κατά το ξεκίνημα της εβδομάδας εν μέσω σειράς αρνητικών εξελίξεων με αποκορύφωμα την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι κρίσιμη και οι αγορές αντιδρούν αναλόγως με το ευρώ να σημειώνει σφοδρές απώλειες και να διασπά το επίπεδο του 1,3500. Αν και από τεχνικής άποψης το ενιαίο νόμισμα φαίνεται «υπερπουλημένο» στο ημερήσιο γράφημα, ελάχιστοι είναι οι θεμελιώδεις καταλύτες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν το νόμισμα.

Οι ελπίδες για ανάληψη συντονισμένης δράσης από τους ηγέτες των G7 διαψεύστηκαν το Σαββατοκύριακο, αφού η ανακοίνωση δεν περιελάμβανε άμεση και πραγματική ανταπόκριση στην κρίση. Εκτός από τις διαβεβαιώσεις για χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες, δεν διαπιστώθηκε καμία πραγματική προσπάθεια κατάρτισης σχεδίου επίλυσης των δομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χρηματοοικονομικές αγορές στην Ευρωζώνη. Η ανακοίνωση μοιάζει να συντάχθηκε χωρίς να αντανακλά την πραγματικότητα της κατάστασης, προσφέροντας αντ’ αυτού μια γενικόλογη αξιολόγηση.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «διασκεδαστικό» το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση του αμερικανικού αξιόχρεου με την αξιολόγηση της Γαλλίας να παραμένει στο απυρόβλητο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν δημοσιεύματα ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι υποψήφιες για υποβάθμιση και εκτιμούμε ότι αυτές οι φήμες θα επιβεβαιωθούν στην πράξη τις επόμενες ημέρες.

Αν και μια υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την υποβάθμιση της ίδιας της χώρας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο ευρώ, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.