ΕΣΕΕ: Λουκέτο σε 53.000 επιχειρήσεις έως τον Αύγουστο του 2012

Δραματικές είναι οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στην αγορά, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και της ΕΣΕΕ, που αποκαλύπτει ότι στη διετία 2010,-2012 122.000 εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ από σήμερα έως τον Αύγουστο του 2012 θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες επιχειρήσεις. 

Η επιδημία των λουκέτων στην αγορά συνεχίζεται και αυξάνεται ως «μεταδοτική ασθένεια». Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα λουκέτα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνουν μια ετήσια μεταβολή +67% και μια αύξηση από πέρυσι τον Αύγουστο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Επί του συνόλου των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και το 21% το χειμώνα του 2011, τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό έφτασε το 25%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας έβαλαν λουκέτο, ενώ όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους έπεται συνέχεια. Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24,4%, από 23% που ήταν το Μάρτιο του 2011 και από 18% που ήταν τον Αύγουστο του 2010. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην οδό Σόλωνος, όπου οι εταιρείες που έχουν κλείσει ανέρχονται στο 42,0%. Ακολουθεί η οδός Σταδίου με το 31,5% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη η αναλογία φτάνει στο 28,5%.

Παρ’ όλα αυτά, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν κάποια επιπλέον συμπεράσματα. Η οδός
Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του 22,1%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο
χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, η Πατησίων λόγω του μεγάλου
μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται
ορισμένες φορές έως και το 30%.

Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία,
Πευκάκια) η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη από το Κέντρο της Αθήνας με το ποσοστό να φτάνει στο 21,2% αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι όπου το ποσοστό ήταν 14,7%.

Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 23,8% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 21%. Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας εμφανίζει ποσοστό κλεισιμάτων της τάξης του 19,6%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011 (16,8%).

Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία
Παρασκευή και Χαϊμαντά) με ένα ποσοστό της τάξης του 20,5%. Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με όλες τις άλλες
περιοχές, αφού το 22% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά.

Η Γλυφάδα ως νέα περιοχή του δείγματος στην έρευνα της καταγραφής παρουσιάζει υψηλά ποσοστά λουκέτων, που φτάνουν
το 23,7%. Είναι γεγονός ότι τα δύο προάστια (βόρεια – νότια/ Κηφισιά ‐ Χαλάνδρι) εμφανίζουν υψηλές αναλογίες κλειστών/ανοιχτών επιχειρήσεων που αγγίζουν σε ορισμένους δρόμους το 24%.