Ελκυστικές ευκαιρίες πώλησης από το ράλι στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου

Αν και οι επενδύσεις που σχετίζονται με το ρίσκο ανταποκρίθηκαν θετικά στις αυξημένες προοπτικές ενός QE3 και στην απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, η οποία νομιμοποιεί και εξασφαλίζει τη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης, διακρίνουμε μια δόση ειρωνείας σε αυτή την αντίδραση. Οι αγορές επέλεξαν να επικεντρωθούν πεισματικά σε κυβερνητικές αποφάσεις και να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη επίσημης δράσης προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε την ανοδική αντίδραση στις επενδύσεις που συνδέονται με το ρίσκο.

Επίσης, δεν υποστηρίζουμε τη διαστρεβλωμένη άποψη, ότι ορισμένα από τα υψηλών αποδόσεων commodity currencies και τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ελκυστικές «ασφαλείς» επιλογές σε ένα περιβάλλον που θεωρεί ότι ρίσκο αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια ύφεση, ενώ αντίστοιχα συμπτώματα παρουσιάζει και η Ευρωζώνη. Κατά την άποψή μας, οι επιπτώσεις αυτής της σημαντικής κρίσης θα επεκταθούν και στην ομάδα των commodity currencies καθώς και στις αναδυόμενες οικονομίες. Στρατηγική μας είναι να παραμείνουμε στο περιβάλλον των ασφαλών καταφυγίων, και δεδομένου ότι το ελβετικό φράγκο και το γιεν αποτελούν πλέον λιγότερο ελκυστικές επιλογές, εκτιμούμε ότι το δολάριο θα αποκομίσει τα σημαντικότερα οφέλη από το σύνολο των νομισμάτων.

Τα περισσότερα βασικά νομίσματα υποχώρησαν σε σχέση με το δολάριο. Η χθεσινή καλύτερη των εκτιμήσεων ανακοίνωση του ΑΕΠ στην Αυστραλία αποτελεί πλέον παρελθόν με τα σημερινά αδύναμα στοιχεία απασχόλησης να υπενθυμίζουν στους επενδυτές την αρνητική εικόνα της οικονομίας. Η Τράπεζα της Αυστραλίας RBA έχει τηρήσει πιο ουδέτερη στάση τους τελευταίους μήνες ανταποκρινόμενη στην κατάσταση της εγχώριας και παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι η RBA διατηρεί τους περιορισμούς στη νομισματική της πολιτική και θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πολιτική στήριξης γρηγορότερα.
Ο οίκος Fitch προειδοποίησε για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιαπωνίας ακόμα και της Κίνας. Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης στην Αυστραλία, τα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία στην Ιαπωνία και δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Κορέας για καθοδικά ρίσκα στην ανάπτυξη, εκτιμάται ότι θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών. 

Η προσοχή σήμερα στράφηκε και στη Morgan Stanley, η οποία ζήτησε συντονισμένη παρέμβαση των χωρών της G7 το προσεχές Σαββατοκύριακο, αξιώνοντας από τις Fed, ΕΚΤ, BoJ και BoE κοινή απόφαση για μείωση των επιτοκίων και μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην παρούσα φάση εκτιμούμε ότι εκκλήσεις τέτοιου τύπου είναι αισιόδοξες, ειδικά όταν η νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται παραμένει υποστηρικτική και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης (που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της πληθωριστικής απειλής). Αργότερα σήμερα αναμένεται η ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, και του αμερικανού προέδρου Obama.

Φυσικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αποφάσεις των BoE και ΕΚΤ για τα επιτόκια. Αν και δεν αναμένεται καμία μεταβολή στη νομισματική πολιτική, περιμένουμε τις δηλώσεις Trichet, ειδικά μετά την πρόσφατη αναστάτωση στην Ευρωζώνη αναφορικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αλλά και με την εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.