Διάλογο ζητά η ΕΑΔΕ για τα τρία σχέδια-πράξεις του διοικητή της ΤτΕ

Η ΕΑΔΕ, το συντονιστικό όργανο των θεσμικών φορέων της Ασφαλιστικής
διαμεσολάβησης, μετά την ανάρτηση και παραλαβή των τριών Σχεδίων Πράξεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για διαβούλευση, οργάνωσε ομάδες εργασίας των Σωματείων, συνήλθε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις εντός του ιδιαιτέρως περιορισμένου χρόνου του μηνός Αυγούστου, μελέτησε και επεξεργάστηκε με την βοήθεια των Νομικών Συμβούλων τα προς διαβούλευση σχέδια και υπέβαλε τις προτάσεις της επί του Σχεδίου Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης γνώσεων των Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Δαμεσολαβητών.

Παράλληλα άμεσα και με επιστολή της την 1η  Αυγούστου 2011, εζήτησε παράταση του χρόνου διαβούλευσης για τα Σχέδια που αφορούν τον Κανονισμό συμπεριφοράς Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και των Συστημάτων Εσωτερικού ελέγχου και με νέα
επιστολή στις 8 Αυγούστου 2011 υπέβαλε, συγκεκριμένα κατ΄ άρθρον, ερωτήματα, ζητώντας να διευκρινισθούν έννοιες και θέσεις που δημιουργούν ασάφεια και ερωτηματικά, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαβούλευση εποικοδομητικά και με χρήσιμες προτάσεις, καθώς με τις υπό διαβούλευση πράξεις επιχειρείται να συμπληρωθεί η υφιστάμενη νομοθεσία με ρυθμίσεις που συχνά έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία, μετά την εναρμόνιση της δια του 190/2006, και τίθενται θέματα που ανατρέπουν την παραδοσιακή λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς.

Είμαστε σύμφωνοι με τις ρυθμίσεις της Εποπτικής Αρχής που σκοπό έχουν την εύρυθμη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς και την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του Ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Θεωρούμε όμως ότι τα ιδιαιτέρως σοβαρά θέματα που τίθενται, όπως:

• Ενημέρωση του πελάτη από τον διαμεσολαβητή για την αμοιβή του
• Θέματα σύγκρουσης συμφερόντων,
• Προσδιορισμός αρμόδιων οργάνων για λήψη και διευθέτηση παραπόνων
• Κυρώσεις χωρίς πειθαρχικά όργανα και διαδικασίες
• Απαγόρευση μεταφοράς συμβολαίων
• Είσπραξη ασφαλίστρων εντός 7ημέρου από την παραλαβή τους ή άλλως ακύρωση εντός !!! 7 ημερών …

Θέματα δηλαδή που δεν έχουν ρυθμιστεί με την IMD I, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης, που δεν καταλήγουν σε συμπεράσματα λόγω διιστάμενων απόψεων των κρατών μελών, αυτά τα θέματα απαιτούν επάρκεια χρόνου, καλόπιστη επικοινωνία και διάλογο.

Ζητήσαμε ως ΕΑΔΕ να μας δοθεί η δυνατότητα να διευκρινίσουμε τα ερωτηματικά και να άρουμε τις ασάφειες μέσα από έναν διάλογο που μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει. Δεδομένης της ταχθείσας καταληκτικής ημερομηνίας υποβάλαμε έγκαιρα τις θέσεις μας.

Προσβλέπουμε πάντως στην δημιουργία μίας ασφαλιστικής αγοράς με αρχές και κανόνες και καταθέσαμε τις θέσεις μας, προασπιζόμενοι το δικαίωμα των διαμεσολαβούντων να ασκούν με αξιοπρέπεια το επάγγελμα τους χωρίς απειλές για
ασύμμετρες κυρώσεις.