Στο προσκήνιο και πάλι το ευρώ

Η χθεσινή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας απομάκρυνε την προσοχή της αγοράς από τα προβλήματα της Ευρωζώνης και την επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιθετική παρέμβαση της SNB με στόχο την αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου οδήγησε σε ισχυρές ρευστοποιήσεις της τάξης του 8% του νομίσματος σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις αυτής της πρωτοβουλίας φαίνεται ότι αρχίζουν να εξασθενούν με το κυρίαρχο θέμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη να επιστρέφει στο προσκήνιο. Η αγορά επικεντρώνεται γύρω από το αν η Ελλάδα θα λάβει ή όχι την έκτη δόση του δανείου. Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία θα ενδυναμώσει την κρίση στη Ζώνη του Ευρώ, μεταφέροντας ένα ακόμα κύμα αποστροφής ρίσκου στην αγορά.

Ωστόσο, η σημερινή ημέρα ξεκίνησε θετικά, με το δολάριο Αυστραλίας να ενισχύεται πάνω από τα χαμηλά εβδομάδων του 1,0500 έναντι του δολαρίου. Η βελτίωση του αυστραλιανού ΑΕΠ έδωσε ώθηση στο τοπικό νόμισμα, το οποίο σημείωσε άνοδο 1% σε ένα περιβάλλον που τα ασφαλή καταφύγια χάνουν την ελκυστικότητά τους και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων θεωρούνται πλέον «ασφαλείς» επιλογές. 

Παρ’ όλα αυτά εκτιμούμε ότι το δολάριο Αυστραλίας έχει περιθώρια περαιτέρω πτώσης τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αν και η μέτρηση του ΑΕΠ ήταν καλύτερη της αναμενόμενης, η συνολική εικόνα της οικονομίας της Αυστραλίας τους τελευταίους μήνες δεν είναι και τόσο καλή με τα οικονομικά στοιχεία να παρουσιάζουν ενδείξεις επιδείνωσης. Απόδειξη αποτελούν τα αδύναμα στοιχεία από τον κλάδο των κατασκευών που ανακοινώθηκαν σήμερα. Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Μεσιτών στην Αυστραλία δεν στέλνει θετικά μηνύματα και μάλιστα ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης σε μια προσπάθεια να εμποδίσει μια δραματική επιδείνωση στην οικοδομική δραστηριότητα.

Το γιεν υποχώρησε χθες οριακά έναντι του δολαρίου μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις στο ελβετικό φράγκο. Παρ’ όλα αυτά η μικρή πτώση του ιαπωνικού νομίσματος δεν αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι δεδομένου ότι το νόμισμα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου. Όπως αναμενόταν ,σήμερα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητο το εύρος του επιτοκίου στο 0% έως 0,10%, ενώ δεν προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων στήριξης. 

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν περιελάμβανε κάποιο καινούριο στοιχείο, με την κεντρική τράπεζα να αναφέρει, ωστόσο, την παγκόσμια αβεβαιότητα και τα προβλήματα χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Azumi, αρκέστηκε να πει ότι «παρακολουθεί την αγορά συναλλάγματος με ενδιαφέρον». Φαίνεται ότι η στάση του Azumi ως προς μια ενδεχόμενη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος δεν είναι και τόσο ένθερμη σε σχέση με τον προκάτοχό του νυν πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος είχε «απειλήσει» πολλές φορές για μια πιθανή επίσημη σειρά δράσεων.

Στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας βρίσκονται οι ανακοινώσεις της βιομηχανικής παραγωγής σε Βρετανία και Γερμανία, ενώ στον Καναδά η κεντρική τράπεζα ανακοινώνει επιτόκια. Η αγορά δεν αναμένει μεταβολή στα επιτόκια του Καναδά από το 1,00%. Αργότερα, στις ΗΠΑ δημοσιοποιείται η «Μπεζ Βίβλος» για την αμερικανική οικονομία, ενώ αναμένονται και οι ομιλίες των Evans και Williams της Fed. Τα futures των δεικτών στη Wall Street και η τιμή του πετρελαίου ενισχύονται, ενώ ο χρυσός δέχεται σημαντικές πιέσεις.