Αντιδράσεις στην ασφαλιστική αγορά για το άρθρο 48

Αναδιπλώθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε ότι αφορά το Επικουρικό Κεφάλαιο, υποκύπτοντας στις συντεχνιακές πιέσεις.

Χθες, ανακοίνωσε ότι αποσύρει από το σχέδιο νόμου για την Εποπτεία των Τραπεζών την τροπολογία που προβλέπει περιορισμούς στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου, τονίζοντας ότι θα προωθήσει νέα ρύθμιση, αφού πρώτα τη θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ασφαλιστική αγορά, ενώ ο πρόεδρος του Επικουρικού Δημ. Ζορμπάς μόλις πληροφορήθηκε την αρνητική τροπή που έλαβε το όλο θέμα υπέβαλε την παραίτησή του, που όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Γιώργο Κώτσαλο.

Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε χθες ο κ. Ζορμπάς με το iw δήλωσε ότι στις προθέσεις του είναι, σήμερα, στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης να επιμείνει στην παραίτησή του καθότι είναι απογοητευμένος από τις εξελίξεις, ενώ σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να βοηθά τον κλάδο από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν σχετικά πως προκαλεί εντύπωση τόσο η άμεση αντίδραση των δικηγόρων να συγκαλέσουν την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να ζητήσουν από τον υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, όσο και τα γρήγορα αντανακλαστικά του υπουργού να κάνει δεκτό το αίτημά τους. «Σε χρόνο ρεκόρ ανατράπηκαν τα πάντα, όταν για πολύ πιο σοβαρά ζητήματα η κυβέρνηση εμφανίζεται εδώ και πολλούς μήνες να λειτουργεί με αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα» ανέφερε στο iw κορυφαίο στέλεχος της αγοράς.

Νωρίτερα, χθες, ο κ. Ζορμπάς σε μια ιδιαιτέρως καυστική ανακοίνωση έκανε λόγο για “πάρτυ” που γίνεται από μία μειοψηφία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, μοναδικά σε όλη την Ευρώπη”. Επίσης, κάλεσε την πολιτεία να επιμείνει στη θέση της, ενώ ζήτησε να γίνει έλεγχος όλων των ζημιών των τελευταίων πέντε ετών, των ποσών που εισπράχθηκαν από το Επικουρικό, των ποσών που κατέληξαν στα χέρια των πολιτών και επί ποιων αμοιβών φορολογήθηκαν οι δικηγόροι.

Ο κ. Ζορμπάς υπογράμμισε ακόμη ότι τα όσα προβλέπει η τροπολογία περί κατάργησης των χρηματικών ικανοποιήσεων λόγω ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης είναι απολύτως συνταγματικά, νόμιμα και θεμιτά, καθότι, όπως ανέφερε η Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει τη σύσταση του Επικουρικού Κεφαλαίου ορίζει ως υποχρέωση αυτού να καταβάλλει αποζημιώσεις μόνο για τις περιπτώσεις ατυχημάτων που προκαλούνται από ανασφάλιστα και άγνωστα οχήματα.

Επομένως, με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία δεν υφίσταται υποχρέωση του Επικουρικού να καταβάλει οιαδήποτε αποζημίωση σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή πτώχευσης ασφαλιστικής επιχείρησης, τόνισε.
 
Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν θα ανέτρεπαν τα όσα προβλέπονται για το κόστος αποκατάστασης υλικών και σωματικών βλαβών από τροχαία ατυχήματα, δεδομένου ότι με την εφαρμογή των προτεινόμενων ορίων και του πλαφόν των 100.000 ευρώ θα καλύπτονταν το 98% των περιπτώσεων