Βασικός μέτοχος στη Saxo Bank η Tpg Capital

Βασικός μέτοχος της Saxo Bank θα γίνει η TPG Capital, κατόπιν σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση ποσοστού 30% από θυγατρική εταιρεία της TPG Capital, με δυνατότητα για απόκτηση ενός επιπλέον 10%. Το ποσοστό αυτό προέρχεται από υφιστάμενους μετόχους της Saxo Bank, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες General Atlantic, πολυεθνική εταιρεία επενδύσεων και η Banco Espirito Santo, κορυφαίος τραπεζικός όμιλος της Πορτογαλίας. 

Οι ιδρυτές της εταιρείας, κ. Kim Fournais και κ. Lars Seier Christensen, θα διατηρήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στη Saxo Bank και θα παραμείνουν στις θέσεις των Διευθυνόντων Συμβούλων της τράπεζας, ακόμα και στην περίπτωση που η TPG Capital ασκήσει το δικαίωμα της απόκτησης του 40% των μετοχών. Η επένδυση της TPG Capital υπόκειται στον έλεγχο και την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών.

Η εταιρεία General Atlantic διατηρεί ποσοστό στη Saxo Bank από το 2005, ενώ ο όμιλος Espirito Santo Financial Group και η Banco Espirito Santo από το 2008. Η Banco Espirito Santo θα συνεχίσει την εμπορική συνεργασία της με τη Saxo Bank, μέσω της Banco BEST, την οποία κατέχουν από κοινού.

Οι ιδρυτές, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέτοχοι πλειοψηφίας της Saxo Bank, κ.κ. Kim Fournais και Lars Seier Christensen, προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις: 

«Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που καλωσορίζουμε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως ως έναν από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας μας. Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης για τη Saxo Bank, η οποία στηρίζεται στα γερά θεμέλια που έχουμε δημιουργήσει με τη στήριξη των μετόχων μας, οι οποίοι προέβησαν στην πώληση των μετοχών τους και οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στην επιτυχία μας ως τώρα. Είμαστε ενθουσιασμένοι και σίγουροι για το μέλλον της Saxo Bank και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την TGP Capital και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που ανακύπτουν».

H TPG Capital

Η TPG Capital αποτελεί τον βραχίονα των εξαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο του ομίλου TPG, κορυφαίας εταιρείας ιδιωτικών επενδύσεων, που ιδρύθηκε το 1992. Τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της ανέρχονται σε 48 δισ. δολ., ενώ διατηρεί γραφεία στο Πεκίνο, το Fort Worth, το Hong Kong, το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τη Μελβούρνη, τη Μόσχα, τη Βομβάη, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, τη Σανγκάι, τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο. Η TPG Capital διαθέτει βαθιά εμπειρία στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ στις επενδύσεις της συγκαταλέγονται, μεταξύ αλλών, οι εξής εταιρείες: Bank Thai, BTPN, Fidelity National Information Services, Korea First Bank, LPL Financial Services, Shenzhen Development Bank, Shriram City Union Finance και Taishin Holdings. Η εταιρεία διαθέτει επίσης και σημαντική εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας, με επενδύσεις στις εταιρείες Aptina, Hotwire, Intergraph, Lenovo, MEMC, Sabre Holdings, Seagate, SunGard και Vertafore, μεταξύ άλλων.