13ο Συνέδριο Ύδρας: Πραγματική προοπτική ανάπτυξης στον ασφαλιστικό κλάδο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Ύδρας το οποίο διοργάνωσε για 13η συνεχή χρονιά η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην Ύδρα, από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου.

Για άλλη μια χρονιά μεγάλος ήταν ο αριθμός εκπροσώπων της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς από 16 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος της Ύδρας, κ. Άγγελος Κοτρώνης.

Ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στην επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης ύφεσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. 

Τόνισε ότι παρότι το ευρύτερο περιβάλλον στη χώρα είναι δυσμενές, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι από τοΓιώργος Κώτσαλος, Πρόεδρος της ΕΑΕΕυς λίγους κλάδους που έχουν πραγματική προοπτική ανάπτυξης. 

Ο κ. Κώτσαλος ανέφερε ότι τώρα που το πλαίσιο λειτουργίας του ασφαλιστικού κλάδου διέπεται πλέον από αυστηρότατους κανόνες και αυστηρή εποπτεία και η εμπιστοσύνη στον κλάδο θωρακίζεται, ανοίγει ο δρόμος για δραστικότερη συμμετοχή της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο χώρο των Συντάξεων και της Υγείας. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η εγκαθίδρυση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και ασφαλιστικής αγοράς που θα θεμελιώσει την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς οδηγώντας σε μία ωφέλιμη λύση για τον πολίτη.

Προς τούτο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης, χρειάζεται να βελτιωθεί ο διάλογος με τους συνομιλητές και να μη νομοθετούν τα υπουργεία ανεξάρτητα και ερήμην της Εποπτικής Αρχής (ΤτΕ). Είναι βέβαιο, υπογράμμισε ο κ. Κώτσαλος, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Επικουρικό Κεφάλαιο θα βοηθήσουν στο εποπτικό έργο.

Το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην επικείμενη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Solvency II.

κ. A. Turner, Deputy CEO, AonBenfield Greece S.A., ο κ. R. Weyand, General Manager Advanced Solutions, Hannover Re, o κ. E. Balogh, Lead Underwriter Liability, New Re και ο κ. M. Beckers, Head of Analytics EMEA, Aon BenfieldΗ πρώτη ενότητα του συνεδρίου είχε τίτλο: «Solvency II- Μελέτη περίπτωσης: Πώς η αντασφάλιση μπορεί να μειώσει τις υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μικρο- μεσαίες ασφαλιστικές επιχειρήσεις;»

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο κ. R. Weyand, General Manager Advanced Solutions, Hannover Re, o κ. E. Balogh, Lead Underwriter Liability, New Re και ο κ. M. Beckers, Head of Analytics EMEA, Aon Benfield. Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. A. Turner, Deputy CEO, AonBenfield Greece S.A.

H δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις επιπτώσεις της εφαρμογής του Solvency II στους Κλάδους Ασφάλισης Ζωής, Υγείας, Περιουσίας και Ατυχημάτων και στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο κ. Κ. Κουγιουμουτζής, Life Branch Manager, Εθνική Ασφαλιστική, ο κ. M. De la Belliere, Partner, Deloitte Γαλλίας, ο κ. Π. Βαγιακάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, HDI Gerling Ελλάδος και ο κ. Π. Λυσσαίος, Διευθύνων Σύμβουλος, Marsh LLC Insurance Brokers. Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. C. Mousinho, CFO του Ομίλου Interamerican.

Φωτογραφίες από το 13ο Συνέδριο της Ύδρας μπορείτε να δείτε εδώ   

Φωτογραφίες από το νησί της Ύδρας μπορείτε να δείτε εδώ