Κέρδη προ φόρων 28 εκατ. ευρώ για την Interamerican

Κέρδη πριν από φόρους ύψους 28 εκατ. ευρώ παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του έτους η Interamerican, επιστρέφοντας δυναμικά στην κερδοφορία σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, περίοδο κατά την οποία η κερδοφορία είχε διαμορφωθεί στο 1 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος της Eureko,  η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο Γενικών ανήλθε την ίδια περίοδο στα 116 εκατ. ευρώ έναντι 114 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2010, υπερβαίνοντας κατά 2,2% τον στόχο εξαμήνου παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου οδηγεί σε οριακή πτώση την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Στον κλάδο Ζωής η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ με την παραγωγή των unit linked  να απομειώνεται στα 22 από 33 εκατ. ευρώ λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, ενώ η παραγωγή του κλάδου υγείας άγγιξε τα 56 εκατ. ευρώ.  

Την ίδια στιγμή οι ζημιές της Eureko μέσω της Interamerican από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, υπολογίζονται σε 48 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου η έκθεση της Interamerican σε ελληνικά ομόλογα με βάση την εύλογη αξία ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 86 εκατ. ευρώ – 145 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας – και μετά την απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής, η αρνητική επίπτωση στα αποθέματα περιορίζεται στα 11 εκατ. ευρώ. 

Παρά τις απομειώσεις των ελληνικών ομολόγων, ο δείκτης φερεγγυότητας του ομίλου της Eureko ενισχύθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2010 και διαμορφώθηκε στο 224%, ενώ η φερεγγότητα των θυγατρικών βελτιώθηκε μετά από τις συγχωνεύσεις στο 233%. Ο όμιλος συνεχίζει τη συντηρητική επενδυτική του πολιτική, επενδύοντας το 80% του χαρτοφυλακίου του σε τίτλους σταθερούς εισοδήματος. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Eureko, μειώθηκε στα 40,2 δις ευρώ έναντι 41 δις ευρώ το 2010, εξαιτίας της μειωμένης αξίας των παραγώγων και της αύξησης των spreads στις χώρες GIIPS, που οδήγησε σε μείωση των αποτιμήσεων.  

Ο όμιλος προχώρησε στον περιορισμό της έκθεσης που είχε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο στα 588 εκατ. ευρώ από 740 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2010 ή στο 1,8% του χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στα 31,9 δις ευρώ έναντι 32 δις ευρώ το 2010. Οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα  αυξήθηκαν από 62% στο 69% στο τέλος Ιουνίου και το 84% είναι τοποθετημένο σε τίτλους υψηλής βαθμολογίας ΑΑΑ, ενώ ένα μικρό μέρος μόνο είναι τοποθετημένο σε εταιρικά ομόλογα.