Η κρίση στην ευρωζώνη εντείνεται

Αν και η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να είναι μειωμένης μεταβλητότητας λόγω της αργίας στην Αμερική, φαίνεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα χειρότερα εν μέσω μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ τα καταστροφικά στοιχεία για την απασχόληση στην Αμερική αποτέλεσαν το καταλύτη για τη πρόσφατη πτώση στη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο αλλά και για τη πτώση των επενδυτικών στοιχείων υψηλού κινδύνου, ωστόσο η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι λιγότερο αισιόδοξη με την ευρωζώνη να βρίσκεται στο χείλος μιας κατάρρευσης.

Οι παλινωδίες των ιταλικών αρχών σχετικά με τη λήψη μέτρων λιτότητας οδηγούν την ΕΚΤ σε νέες αγορές ομολόγων, ενώ στην Ελλάδα οι διαμαρτυρίες έχουν εντατικοποιηθεί με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος. 

Εν τω μεταξύ, ένα άρθρο στους Financial Times στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρει ότι τα χειρότερα για την Ευρώπη δεν έχουν έρθει, δε βοηθάει καθόλου την εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας σχετικά με το μηχανισμό διάσωσης, που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη στη Γερμανία. 

Ένας Γερμανός ακαδημαϊκός που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού σκηνικού δε δίστασε να πει ότι το ευρώ είναι καταδικασμένο και η Γερμανία θα μπορούσε κάλλιστα να επιστρέψει στη χρήση του μάρκου. Πιστεύουμε ότι αυτή η άποψη είναι κάπως ακραία, αλλά την ίδια στιγμή φανερώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στη περιοχή, την ώρα που η κρίση συνεχίζεται.

Η αντίδραση της αγοράς στο τελευταίο κύμα αποστροφής του ρίσκου ήταν μάλλον προβλέψιμη, με το δολάριο και τα άλλα ασφαλή καταφύγια (νομίσματα) να σημειώνουν τις καλύτερες αποδόσεις, με τις μετοχές να σφυροκοπούνται, το χρυσό να πλησιάζει τα προηγούμενα υψηλά του και το πετρέλαιο να δέχεται σημαντικές πιέσεις. Παρόλα αυτά, τα αδύναμα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία και τα προβλήματα της Ευρώπης, δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα, αφού οι ασιατικές αγορές βρίσκονται επίσης υπό πίεση έχοντας τα δικά τους προβλήματα.

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στην αυστραλιανή οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πτώση και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας σημειώνουν κάμψη δείχνοντας μια ιδιαίτερα σημαντική πτώση για την αγορά απασχόλησης της Αυστραλίας. 

Αυτά συνεχίζουν να ενισχύουν μια νέα λιγότερο επιθετική και περισσότερο διευκολυντική στάση από την RBA, αλλά η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνάντηση της κεντρικής τράπεζας. Η αγορά των swaps επιτοκίων, δείχνει τώρα 26% πιθανότητες για μια μείωση επιτοκίων στην αυριανή συνάντηση με τα επιτόκια να μειώνονται κατά 1,27% μέχρι και το τέλος του έτους. Η Κίνα συνεισέφερε ακόμα περισσότερο στη πτώση της αισιοδοξίας παγκοσμίως, με την ανακοίνωση του δείκτη PMI υπηρεσιών στις 50,6 μονάδες που αποτελούν νέο ιστορικό χαμηλό.

Το οικονομικό ημερολόγιο αφορά μόνο την Ευρώπη, αφού για σήμερα η Αμερική θα είναι κλειστή. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών για την ευρωζώνη, η επενδυτική εμπιστοσύνη sentix και οι λιανικές πωλήσεις είναι οι ανακοινώσεις που αφορούν την ευρωζώνη, ενώ για την Αγγλία αναμένεται ο δείκτης PMI υπηρεσιών. Τα αμερικανικά παράγωγα και το πετρέλαιο συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, την ώρα που ο χρυσός σταθεροποιείται στα τρέχοντα επίπεδα.