Δύσκολο να προβλεφθεί η αντίδραση του δολαρίου στην ανακοίνωση των NFPs

Με τις αγορές να ετοιμάζονται να ανοίξουν για τη τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού και ενόψει τριήμερου (αργία στην Αμερική τη Δευτέρα), υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε για μια ημέρα χωρίς αξιόλογες κινήσεις. Παρόλα αυτά οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν τις ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα και τη μηνιαία έκθεση για την αγορά εργασίας. 

Οι προσδοκίες για τις ανακοινώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αδύναμες, με τις τράπεζες να έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους τις τελευταίες ημέρες. Οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας στην αγορά εργασίας, θα αυξήσει τις πιέσεις στη Fed για έναν ακόμα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και για υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Όσον αφορά την αντίδραση της αγοράς είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως ακριβώς θα αντιδράσει το δολάριο. Μια αδύναμη μέτρηση θα αυξήσει τη ζήτηση για ασφάλεια (θετικό για το δολάριο) ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τη πιθανότητα για ένα QE3 (αρνητικό για το δολάριο). 

Επίσης, μια ισχυρότερη ανακοίνωση θα μειώσει τις πιθανότητες για περαιτέρω στήριξη από τη Fed (θετικό για το δολάριο) ενώ την ίδια ώρα θα αυξήσει τη διάθεση για ρίσκο και την αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων (αρνητικό για το δολάριο). Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πως θα αντιδράσει το δολάριο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες δείχνει να έχει βρει στήριξη και θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα.

Η τεχνική εικόνα του δολαρίου ευνοεί τη συνέχιση των κερδών ενώ στην εξίσωση μπαίνουν κι άλλες μεταβλητές, όπως οι φόβοι για ύφεση της οικονομίας που ενισχύουν το αμερικανικό δολάριο. Οι αγορές μετοχών σημείωσαν απώλειες την ώρα που η PIMCO και ο Roubini μιλούν για πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη αλλά και τη παγκόσμια οικονομία. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δεν είναι καθόλου θετικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις των δεικτών μεταποίησης να επιβεβαιώνουν τα σενάρια ύφεσης. Μια γρήγορη ματιά στους δείκτες μεταποίησης δείχνουν ότι 13 στις 24 χώρες βρίσκονται σε επίπεδα ύφεσης ενώ για πολλές από αυτές οι μετρήσεις είναι οι χειρότερες από τα μέσα του 2009. 

Ακόμα και για τις χώρες που οι μετρήσεις ήταν καλύτερες των εκτιμήσεων, κάθε άλλο παρά ισχυρές ήταν, αφού ανακοινώθηκαν ελάχιστα πάνω από το επίπεδο των 50,0 μονάδων.

Συνεχίζοντας, μια ακόμα είδηση που δεν είναι καθόλου θετική για τη διάθεση για ρίσκο, είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times στο οποίο αναφέρεται ότι η εταιρία που έχει αναλάβει τη Fannie Mae και τη Freddie Mac θα υποβάλει αγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι αρκετών αμερικανικών τραπεζών, σήμερα ή το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη. Στις εν λόγω αγωγές οι τράπεζες κατηγορούνται για τη διαστρέβλωση της ποιότητας των ενυπόθηκων δανείων που δημιούργησαν και στη συνέχεια πούλησαν στη κορυφή της φούσκας κατοικίας.

Συνολικά, η στρατηγική μας για σήμερα είναι να παραμείνουμε εκτός αγορών, όχι μόνο επειδή το trading της Παρασκευής δεν είναι ποτέ ευχάριστο αλλά και επειδή επίκειται τριήμερο και επομένως η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το οικονομικό ημερολόγιο για την Ευρώπη περιλαμβάνει την ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού για την ευρωζώνη και το δείκτη PMI κατασκευών για την Αγγλία. Τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών κινούνται χαμηλότερα την ώρα που τα εμπορεύματα σταθεροποιούνται στα πρόσφατα επίπεδά τους.