Τα 20 δις ευρώ μπορούν να φτάσουν τα ασφάλιστρα σε σύντομο διάστημα

Στο ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία αναφέρθηκε κατά την έναρξη του 13ου Συνεδρίου της Ύδρας ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών και ξένων ασφαλιστικών εταιρειών αποδέχτηκε τη διαγραφή του 21% της αξίας των ομολόγων που κατείχαν σύμφωνα με το PSI

«Πιστεύουμε», όπως δήλωσε, «ακράδαντα ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να δώσει φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της τις εταιρείες που τη στήριξαν. 

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τα ασφάλιστρα στην αγορά μπορούν να ανέλθουν από τα 5,6 δις ευρώ στα 20 δις ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εν συνεχεία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δις ευρώ, καθώς πολλοί από τους τομείς που θα αποκρατικοποιηθούν είναι υποασφαλισμένοι και αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά.

Όσον αφορά στην οδηγία Solvency II τόνισε πως δε ρυθμίζει μόνο θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς περιλαμβάνει και απαιτήσεις υψηλού επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της αγοράς μέσω της προσέλκυσης πιο καταρτισμένων στελεχών στο χώρο της ασφάλισης».