Άνοδος του δολαρίου παρά την ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο

Στήριξη έλαβε χθες το δολάριο παρά την ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο που οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές να «κλείσουν» σε θετικό έδαφος για τέταρτη διαδοχικά συνεδρίαση-το καλύτερο ανοδικό σερί από τα τέλη Ιουνίου. Η ανακοίνωση στοιχείων απασχόλησης ADP ήταν μέτρια, ενώ η αδύναμη μέτρηση του Chicago PMI σε επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009 ενίσχυσαν την ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά ο Dow Jones FXCM Dollar Index ενισχύθηκε πάνω από τα χαμηλά του Αυγούστου.

Γιατί όμως ενισχύθηκε το δολάριο; Το αμερικανικό νόμισμα αντλεί δύναμη ως ασφαλές καταφύγιο από την επιδείνωση των παγκόσμιων πιστωτικών και οικονομικών συνθηκών καθώς και λόγω μιας επέκτασης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Και οι δύο αυτοί καταλύτες έχουν χάσει την ορμή τους. Ως αποτέλεσμα αναθεωρούνται οι κυρίαρχοι συσχετισμοί για το αμερικανικό νόμισμα, όπως είναι οι μεταβολές της διάθεσης για ρίσκο.

Αναμένουμε, λοιπόν, οι θέσεις απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ την Παρασκευή να «ξυπνήσουν» νέες τάσεις στην αγορά, ενώ σήμερα ο δείκτης εργοστασιακής δραστηριότητας ISM αποτελεί σημαντική ένδειξη για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας.

ΕΥΡΩ: Το ευρώ σημείωσε πτώση και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και η αντίδραση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί τον καταλληλότερο δείκτη ανίχνευσης των πεποιθήσεων της αγοράς και της ιεράρχησης που δίνει σε θεμελιώδεις εξελίξεις. Και στην περίπτωση του ευρώ, αποδυναμώνεται ο συσχετισμός με το ρίσκο, αφού η ενίσχυση των κεφαλαιαγορών δείχνει μείωση των ανησυχιών για τα προβλήματα της Ευρωζώνης και επομένως το ευρώ θα έπρεπε να λάβει στήριξη. 

Αν κοιτάξουμε στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, αυτά χθες επικεντρώθηκαν κυρίως στη φήμη ότι η Ελλάδα έχει προσλάβει νομική εταιρεία για την αναδιάρθρωση χρέους και τις διαδικασίες απόσυρσης από την Ευρωζώνη. Αν και αυτή η φήμη δεν έχει καμία λογική βάση, δεν είναι και εντελώς ανέφικτη. Ας μην ξεχνάμε και το ζήτημα της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ομόλογα χρεωμένων χωρών. Στο υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας αναμένουμε να συνεχιστούν φήμες τέτοιου τύπου.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Η στερλίνα ακολούθησε χθες την πτωτική πορεία του ευρώ και υποχώρησε πριν τις σημερινές ανακοινώσεις από το μέτωπο της στεγαστικής αγοράς και της μεταποίησης.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ: Η καναδική οικονομία επιβραδύνθηκε στο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 σε ετήσια βάση (η πρώτη επιβράδυνση από το β’ τρίμηνο του 2009) και αυτή η εξέλιξη δεν συνάδει με τη σταθεροποίηση του δολαρίου Καναδά.

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: Πολλές φορές η αγορά αντιδρά όταν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να συμβεί ένα γεγονός. Αυτό συνέβη χθες στο ελβετικό φράγκο με την SNB να μην επεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, την πρώτη Τετάρτη μέσα στον Αύγουστο, κάτι που προκάλεσε την ανοδική αντίδραση του νομίσματος.

ΓΙΕΝ: Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Noda ανακοίνωσε τρεις βασικές δεσμεύσεις: ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό, να καθαρίσει τα απομεινάρια της πυρηνικής έκρηξης και να αντιμετωπίσει δυναμικά την ενίσχυση του γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα δεν αντέδρασε στις δηλώσεις.

ΧΡΥΣΟΣ: Χθες ο χρυσός διαμόρφωσε το μικρότερο ημερήσιο εύρος διακύμανσης σε διάστημα δύο εβδομάδων. Η περιορισμένη αυτή δραστηριότητα δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ και όσο εμμένουν τα οικονομικά προβλήματα είναι πιθανή μια έντονη κίνηση.