Με 1,2 δις η συμμετοχή των ΑΕΔΑΚ στο roll over

Μετά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, σειρά για τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται πως παίρνουν και οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων.
 
Από τους πρώτους υπολογισμούς εκτιμάται ότι η συμμετοχή των ΑΕΔΑΚ στο roll over αφορά τίτλους συνολικής αξίας περί τα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο ενεργητικό των ομολογιακών αμοιβαίων εσωτερικού και 500 εκατ. ευρώ στο ενεργητικό των μικτών αμοιβαίων.
 
Πάντως, στελέχη των ΑΕΔΑΚ δηλώνουν ότι η διαδικασία για τη συμμετοχή των χαρτοφυλακίων ομολόγων που κατέχουν στην αναδιάρθρωση είναι περισσότερο περίπλοκη από αυτή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, δεδομένου ότι τα αμοιβαία κεφάλαια είναι αποτιμημένα σε τιμές mark to market, οπότε έχουν ήδη προσαρμοσμένες τις όποιες απομειώσεις, ενώ το θέμα είναι και λογιστικό καθότι οι τίτλοι ομολόγων μπορούν να αποκτηθούν με τρεις διαφορετικές διαδικασίες (ανταλλαγή τίτλων – αγορά – αγορά και πώληση).
 
Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές διευκρινίσεις για το πώς οι ΑΕΔΑΚ θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, δεδομένου μάλιστα ότι πολύ τίτλοι είναι απομειωμένοι σε μεγαλύτερο βαθμό από τις απομειώσεις που προβλέπει το roll over, οπότε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η συμμετοχή στην όλη διαδικασία ίσως να ήταν και επωφελής.