Μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές και πολυεθνικοί ομίλοι στο PSI

Στις μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες Εθνική, Eurobank και ενδεχομένως και την Αγροτική, αλλά και στους πολυεθνικούς ομίλους Alico MetLife, Allianz, Axa, Credit Agricole, Eureko και Generali, πέφτει το βάρος της συμμετοχής στη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού δημοσίου χρέους. 

Μέχρι στιγής η συμμετοχή των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, Εθνικής και Eurobank, καθώς και των πολυεθνικών ομίλων, φαίνεται ότι εξασφαλίζει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα ανταλλάξει ομόλογα ύψους 3 δις ευρώ περίπου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Αγροτικής Ασφαλιστικής, η απόφαση για την οποία θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα επιτευχθεί η συμμετοχή του 90% των κατόχων ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα.

Οι μικρότερες εταιρείες εκφράζουν επιφυλάξεις και συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση που είχε κ αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Β. Μαστρόκαλος με εκπροσώπους από τις εταιρείες. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εταιρειών έθεσαν το θέμα της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων από τις απώλειες που συνεπάγεται η εγγραφή ζημιάς 21% στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, αλλά και μια σειρά φορολογικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση ο βασικός προβληματισμός συνδέεται με τις κεφαλαικές απαιτήσεις που θα δημιουργήσει η συμμετοχή στο πρόγραμμα και τις αντοχές των μικρότερων ασφαλιστικών εταιρειών σε αυτά τα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου και στο πλαίσιο σχετικής δυνατότητας που έδιναν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, αποτιμούσε το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων στην ονομαστική του τιμή έχοντας κατατάξει τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της διακράτησης έως τη λήξη. Για εποπτικούς σκοπούς, δηλαδή για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων, τα ομόλογα αποτιμώνταν με τις τιμές κλεισίματος του 2009, δηλαδή τις τιμές που είχαν πριν την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.