Συνάντηση ΕΑΕΕ και ΟΔΔΗΧ για το PSI

Σεμινάριο κυριολεκτικά στο παρά πέντε καλούνται να περάσουν τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σχετικά με τη συμμετοχή των εταιρειών τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω της ανταλλαγής /μετακύλησης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI).
 
Την ενημέρωση προς την ασφαλιστική αγορά παράσχει ο κ. Β. Μαστρόκαλος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, του ΟΔΔΗΧ, αυτή την ώρα, στα γραφεία της Ένωσης.
 
Ο κ. Μαστρόκαλος απαντά στα ερωτήματα των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, για το roll over των Ελληνικών ομολόγων, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα και χωρίς προβλήματα.
 
Στελέχη του κλάδου δεν κρύβουν την αγωνία τους για κατά πόσο οι εταιρείες θα προλάβουν να υλοποιήσουν τις αναγκαίες προσαρμογές στα ομόλογα, επισημαίνοντας ότι πλην των πολυεθνικών εταιρειών που ήδη επέλεξαν βάσει ποιας διαδικασίας θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση, οι υπόλοιπες εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν αποφασίσει για τη μέθοδο την οποία θα ακολουθήσουν.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση σε σχετική επιστολή της προς τις ασφαλιστικές εταιρείες επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχει κατακλυστεί από ερωτήσεις στελεχών της αγοράς για τις διαδικασίες συμμετοχής στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για το λόγο αυτό έκρινε σκόπιμο να ζητήσει τη βοήθεια του ΟΔΔΗΧ.
 
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών όρισε προθεσμία έως τις 9 Σεπτεμβρίου στις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως εξάλλου και στις τράπεζες, να απαντήσουν στην πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
 
Η επιστολή που απέστειλε το υπουργείο είχε αποδέκτες πέρα από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες -θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων – που διαθέτουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων και τις μικρές εταιρείες με χαμηλότερη συμμετοχή σε Ελληνικούς τίτλους.
 
Εκτιμάται ότι στο roll over θα ενταχθούν ομόλογα με συνολική αξία περί τα στα 30 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και περί τα 4
 – 5 δισ. ευρώ για τις ασφαλιστικές εταιρείες.