«Νομιμοποιείται» η ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης

Αν και το δολάριο κατάφερε να σημειώσει κέρδη κατά τη χθεσινή ημέρα, η ανοδική αντίδραση συνοδεύτηκε από απογοήτευση λόγω των αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων, όπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα πρακτικά της Fed, τα οποία άνοιξαν το δρόμο των ρευστοποιήσεων στο αμερικανικό νόμισμα. 

Το σημαντικότερο σημείο στα πρακτικά της Fed είναι ότι αρκετά μέλη με δικαίωμα ψήφου, άσκησαν πιέσεις για την εφαρμογή ενός νέου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και ακόμα και τα πιο «ουδέτερα» μέλη τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση ειδικά αν ο πληθωρισμός αρχίσει να συρρικνώνεται. Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασαν χθες και μέλη της Fed σε μεμονωμένες δηλώσεις τους, οι Evans, Kocherlakota και Bullard. Ο Evans ήταν μεγαλύτερος υπέρμαχος ανάληψης νέων μέτρων, ενώ σε γενικές γραμμές, από τα πρακτικά φάνηκε ότι η Fed ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό για τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην αντίδραση της αγοράς στην μελλοντική πολιτική της Fed. Η αντίδραση στις ανακοινώσεις των προγραμμάτων στήριξης QE1 και QE2, είχαν οδηγήσει στην άνοδο των αμερικανικών μετοχών και των επενδύσεων ρίσκου υπό την προσδοκία ότι στήριξη σημαίνει εύκολο και «φτηνό» χρήμα, δίνει κίνητρα τόνωσης της οικονομίας και συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψη. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η αγορά επενδύσεων ρίσκου στην είδηση ενός νέου προγράμματος στήριξης είναι λιγότερο ελκυστική, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια κίνηση είναι λίγο αντιφατική από τη στιγμή που οι προοπτικές της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας είναι δυσοίωνες. 

Από την άλλη πλευρά, ούτε η αγορά δολαρίου θεωρείται ελκυστική επιλογή λόγω τόσο του οικονομικού outlook όσο και της εξαιρετικά χαμηλής απόδοσης. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται ότι επικράτησε κατά τη χθεσινή αντίδραση της αγοράς στα πρακτικά της Fed, με τις μετοχές να σημειώνουν μικρή άνοδο και τον χρυσό να ενισχύεται σημαντικά με κέρδη 30 δολαρίων στο κλείσιμο.

Σε τελική ανάλυση, το μήνυμα που εκπορεύεται είναι αυτό της ανησυχίας και αναφορικά με το δολάριο, εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί από το ασταθές οικονομικό περιβάλλον ακόμα και όταν προκύπτουν δυσκολίες εις βάρος του. Τόσο η παγκόσμια ανάπτυξη όσο και οι προοπτικές της Ευρωζώνης είναι αρνητικές. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικής επιβράδυνσης. Επομένως, ο ρόλος του δολαρίου ως επενδυτικό καταφύγιο παραμένει αλώβητος, παρά τις μικρές αποδόσεις, και εκτιμούμε ότι το νόμισμα θα ενισχυθεί.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, αρνητικές ήταν οι ανακοινώσεις σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από τη στεγαστική αγορά της πρώτης και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη της δεύτερης. Αν και τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έχουν σημειώσει αξιόλογη άνοδο, αναμένουμε αντιστροφή τάσης κατά τις επόμενες συνεδριάσεις. 

Σήμερα στην Ευρώπη ανακοινώνονται τα στοιχεία ανεργίας στη Γερμανία, ενώ αργότερα στην Αμερική, ο δείκτης απασχόλησης ADP, o Chicago PMI, οι βιομηχανικές παραγγελίες ΗΠΑ και το ΑΕΠ Καναδά. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Lockhart της Fed με αντικείμενο την οικονομία. Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των αμερικανικών δεικτών και τα εμπορεύματα.