Μπορεί το ευρώ να επεκτείνει τα κέρδη πάνω από το 1,455;

του Joel Kruger, Technical Strategist, FXCM

Οι αγορές εξακολουθούν να λαμβάνουν στήριξη αν και εκτιμώ ότι η άνοδος στις επενδύσεις που σχετίζονται με το ρίσκο αποτελεί στην παρούσα χρονική στιγμή προσπάθεια σταθεροποίησης. Η ανοδική αντίδραση των αγορών δεν συνοδεύεται από μια εξίσου εντυπωσιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών και αυτό σε συνδυασμό με την εκπνοή του καλοκαιριού καθιστά την αντίδραση των αγορών αδιάφορη. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας αναδείχτηκε το ισχυρότερο νόμισμα των τελευταίων συνεδριάσεων με τη συμβολή της αναθέρμανσης του ρίσκου και σειράς θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Πιο συγκεκριμένα στην άνοδο του νομίσματος συνεισέφερε και η εντυπωσιακή αύξηση στις οικοδομικές άδειες. Στήριξη έλαβε και το δολάριο Αυστραλίας αν και τα οικονομικά στοιχεία δεν βοήθησαν ιδιαίτερα σε αυτό καθώς οι οικοδομικές άδειες κινήθηκαν κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρ’ όλα αυτά εκτιμούμε ότι και τα δύο νομίσματα θα αρχίσουν να υποχωρούν από τα τρέχοντα επίπεδα έναντι του δολαρίου, ενώ αναμένουμε το σχηματισμό χαμηλών κορυφών και στις δύο ισοτιμίες NZD/USD και AUD/USD.

Στην Ιαπωνία ο Yoshiko Noda αποτελεί το νέο πρωθυπουργό της χώρας και η εξέλιξη αυτή ενθάρρυνε την ενίσχυση της ισοτιμίας USD/JPY αφού ο Noda είναι υπέρμαχος της άμεσης παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος. Οι οικονομικές ανακοινώσεις από το μέτωπο της απασχόλησης και των πωλήσεων λιανικής ήταν αδύναμες. 

Και στη Βρετανία ήταν αποθαρρυντικά τα οικονομικά στοιχεία μετά την επιδείνωση των καταναλωτικών υπηρεσιών. Το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει τις αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη. Αργότερα στις ΗΠΑ αναμένεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed. Στις 19:15 θα μιλήσει ο Kocherlakota της Fed με θέμα την οικονομία. Τα futures των δεικτών και τα εμπορεύματα κινούνται σταθεροποιητικά.

Αναφορικά με τη στρατηγική στην αγορά συναλλάγματος, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουμε την πορεία του ευρώ και αν η αγορά «αντέχει» να επεκτείνει τα κέρδη πάνω από το χθεσινό υψηλό του 1,4550. Με την αγορά να έχει διασπάσει τον τριγωνικό σχηματισμό που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες και παρ’όλο που παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, δεν είμαστε βέβαιοι αν διαθέτει τη δυναμική να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο του 1,4550 αφού υποχώρησε και πάλι στο 1,4500, κάτι που επιβεβαιώνει τις υποψίες μας για περαιτέρω πτώση.