Συμμετοχή των ασφαλιστικών στην αναδιάρθρωση του χρέους

Προθεσμία έως τις 9 Σεπτεμβρίου έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να απαντήσουν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Η σχετική επιστολή εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα προς όλους του ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και απευθύνεται εκτός από τις μεγάλες εταιρείες -θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων – που έχουν στην κατοχή τους σημαντικό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων και στις μικρές εταιρείες με χαμηλότερη συμμετοχή.

Αποδέκτες της 20σέλιδης επιστολής είναι όλοι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών τίτλων, οι οποίοι υπάγονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο (regulated holders), δηλαδή οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα hedge funds, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ, ενώ εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα. 

Στην επιστολή υπάρχουν τέσσερα παραρτήματα. Το πρώτο αναφέρεται στην  απόφαση της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, ενώ στο δεύτερο περιγράφονται αναλυτικά οι τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι του rollover. Η λίστα των ομολόγων που είναι επιλέξιμα προς ανταλλαγή είναι αυτά που λήγουν έως τις 13 Ιουλίου του 2020, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σε 200 δις ευρώ. Από αυτά θα πρέπει να εξαιρεθούν περίπου τα 45 δις ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και επιπλέον 5 δισ. ευρώ που έχουν άλλοι φορείς του επίσημου τομέα (official sector), που δεν θα συμμετάσχουν. Το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων προς ανταλλαγή ανέρχεται στα 150 δις ευρώ και η πρόβλεψη είναι να συμμετάσχει κατ’ ελάχιστον το 90% των κατόχων του, δηλαδή περί τα 135 δις ευρώ, όσα δηλαδή έχουν προβλεφθεί ως συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. 

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών «η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται στην παρούσα επιστολή, εκτός εάν οι κάτοχοι επιλέξιμων ελληνικών ομολόγων που θα ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη πρόσκληση της Ελλάδας έχουν τουλάχιστον το 90% των συνολικών επιλέξιμων ομολόγων, περιλαμβανομένου και του 90% των επιλέξιμων ομολόγων που λήγουν την περίοδο από τις 30 Ιουνίου 2011 έως τις 31 Αυγούστου 2014. 

Εάν αυτοί οι στόχοι ή ένας από αυτούς δεν επιτευχθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει με μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται στην παρούσα επιστολή, εάν ύστερα από συνεννόηση με τον επίσημο τομέα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, διαπιστωθεί ότι η συνολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και του χρέους δεν επαρκεί για να επιτρέψει στον επίσημο τομέα να υποστηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουλίου 2011».