Πιθανή η ενίσχυση του δολαρίου

Υπό πίεση βρέθηκε το δολάριο κατά τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας με τους επενδυτές να επαναξιολογούν τις δηλώσεις Bernanke της Παρασκευής και το ρίσκο να επανεμφανίζεται στις αγορές εις βάρος των επενδυτικών καταφυγίων. 

Το ευρώ νωρίτερα κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση-κλειδί του 1,4535 αν και αργότερα υποχώρησε από αυτό το επίπεδο. Με την αγορά του Λονδίνου να παραμένει σήμερα κλειστή λόγω αργίας και το ευρωπαϊκό οικονομικό ημερολόγιο να είναι «φτωχό» σε ανακοινώσεις, η προσοχή στρέφεται στην εκκίνηση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, η οποία και θα ανοίξει τελικά μετά το «πέρασμα» του τυφώνα Irene, κι ενώ αναμένονται οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών και ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Dallas Fed εντός της ημέρας.

Ο αναλυτής της DailyFx, Ilya Spivak, εκτιμά ότι οι απώλειες του δολαρίου θα έχουν μικρή διάρκεια καθώς θα υπερισχύσουν τελικά η επιρροή της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και οι προβλέψεις για τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα στην επενδυτική ψυχολογία. Η ισοτιμία ευρώ-δολάριο βρέθηκε να διαπραγματεύεται με μικρές μεταβολές γύρω από την περιοχή του 1,45 μετά τα ημερήσια υψηλά.

Στη Γερμανία η πτώση του πληθωρισμού σε τέσσερα κρατίδια τον Αύγουστο προετοιμάζει το έδαφος για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός «πέρασε» σε αρνητικό έδαφος σε τέσσερα κρατίδια-Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Βραδεμβούργο, Έσση και Σαξονία στο -0,2%, -0,1% -0,2% και -0,1% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δολάριο ετοιμάζεται να «κλείσει» τον Αύγουστο με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Μάιο, έχοντας κερδίσει μέχρι στιγμής 1,2% έναντι των 9 σημαντικότερων νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών παγκοσμίως. Ωστόσο, το διάστημα από πέρυσι τον Αύγουστο έως φέτος τον Ιούλιο, το αποθεματικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 14%. Παρά την άνοδό του τον Αύγουστο, σε όρους ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης, το δολάριο υποαποδίδει κατά 47% σε σχέση με το ελβετικό φράγκο και κατά 31% σε σχέση με το γιεν.

Στην αγορά συναλλάγματος ξεχώρισε η ενίσχυση του δολαρίου Αυστραλίας στο 1,0634, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Αυγούστου και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου με την ισοτιμία αυτή τη στιγμή να διαπραγματεύεται πάνω από το 1,1800. Έναντι του γιεν το δολάριο διαπραγματεύεται στο 76,61, κάτω από το πρόσφατο υψηλό του 77,69 και πάνω από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε τον Αύγουστο στο 75,941.