Ξεπερνά το 1,45 το ευρώ

Μετά την απογοήτευση που πρόσφερε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, την περασμένη Παρασκευή στις αγορές, αφού ανέβαλλε τη συζήτηση για πιθανά μέτρα στήριξης για τη συνεδρίαση της FOMC το Σεπτέμβρη, η προσοχή στρέφεται σε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες του Barack Obama. 

Ο αμερικανικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της αργίας Labor Day (πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου) είναι πιθανό να ανακοινώσει μέτρα αναχρηματοδότησης του ενυπόθηκου δανεισμού.

Στον απόηχο της ομιλίας Bernanke το δολάριο σημείωσε άνοδο για να «γυρίσει» τελικά πτωτικά καθώς ενισχύθηκε η διάθεση για ρίσκο στην αγορά. Εκτιμάται, ότι η Fed, η οποία και θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μέτρα νομισματικής πολιτικής στην ερχόμενη διήμερη πλέον συνάντηση του Σεπτεμβρίου για την τόνωση της οικονομίας, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες στήριξης, κάτι που λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους traders δολαρίου. Ήδη σήμερα το ευρώ «σπάει» το επίπεδο των 1,45 δολαρίων. 

Αν και αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μεγάλο δίλημμα του Bernanke να λάβει ή όχι νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής λόγω της αύξησης του δομικού πληθωρισμού και της διαφωνίας στους κόλπους της FOMC. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος της Fed, θα κερδίσει και άλλο χρόνο τουλάχιστον έως τον Νοέμβρη. Στην απόφαση της Fed θα συμβάλλουν και τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας, ο δείκτης μεταποίησης ISM και τα στοιχεία απασχόλησης Αυγούστου, την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.