Περισσότερα από 3,7 δις δολάρια θα κοστίσει ο τυφώνας Irene

Μεγάλες αποζημιώσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας “Irene”, που έπληξε χθες τις Μπαχάμες, και όπως εκτιμάται από την εταιρεία μοντελοποίησης κινδύνων AIR, το ύψος των ασφαλισμένων ζημιών από την επέλαση του θα ξεπεράσει τα 3,7 δις. δολάρια, που κατέβαλε το 1999 η ασφαλιστική βιομηχανία για τον τυφώνα Floyd.

Στο Nassau, σύμφωνα με την AIR, που είναι η μεγαλύτερη πόλη αλλά και η πρωτεύουσα στις Μπαχάμες, συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλισμένων αξιών, που αγγίζει τα 19.5 δις. δολάρια και αναμένεται να επηρεαστεί από αδύναμο κύμα του τυφώνα. Αντίθετα, σε άλλα νησιά όπως το νησί της Abaco το συνολικό ύψος ασφαλιζόμενης αξίας κειμένεται στα 1,3 δισ. δολάρια. Όπως εκτιμά ο επιστήμονας Scott Stransky της AIR «ο τυφώνας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή από τον τυφώνα του 1999». 

Ο τυφώνας “Irene”, που ταξινομείται στην κατηγορία 3 της κλίμακας Saffir-Simpson, αποτελεί έναν από τους τρεις τυφώνες που κατάφεραν τα τελευταία 160 χρόνια να ταξιδέψουν μέχρι τη ραχοκοκαλιά των Μπαχαμών.