Αντίστροφη μέτρηση για την ομιλία Bernanke

Συνήθως πριν από μια σημαντική ανακοίνωση με μεγάλη επιρροή στην αγορά, οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα ισχυρό κύμα μεταβλητότητας, σα να περιμένουν μια καταιγίδα. Κατά μεγάλη ειρωνεία το γεγονός στο Jackson Hole συμπίπτει χρονικά με το αναμενόμενο πέρασμα του τυφώνα Irene από τη Νέα Υόρκη. Υπό αυτό το πρίσμα η μεταβλητότητα έχει κλιμακωθεί με το δολάριο να ενισχύθηκε χθες προσωρινά σε υψηλά εβδομάδας (αφού και ο S&P 500 υποχώρησε λόγω αποστροφής ρίσκου).

Ως προς τις προθέσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, στη σημερινή ομιλία του στο Jackson Hole, είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει την ορολογία «τρίτος γύρος μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, QE3», καθώς κρύβει αρνητικούς υπαινιγμούς ως προς τον ηθικό κίνδυνο και την κερδοσκοπική δραστηριότητα αυτής της ενέργειας. Επομένως, αναμένουμε να δούμε αν θα γίνει κάποια αναφορά σε άλλα προγράμματα στήριξης που στόχος τους θα είναι η βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η ενίσχυση της ρευστότητας και η τόνωση της ανάπτυξης. Μια νέα αγορά κρατικών ομολόγων Treasuries θα ενίσχυε αυτόματα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και θα αποδυνάμωνε το δολάριο. Όμως, θα μπορούσε και να τονώσει το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα, το οποίο και συντηρείται λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να σταθούμε στην αρχική αντίδραση της αγοράς. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι η αγορά διανύει περίοδο μεταβλητότητας και ότι είναι επιφυλακτική απέναντι στις μελλοντικές προοπτικές. Δηλαδή ένας αρχικός ενθουσιασμός θα μπορούσε να εξασθενίσει. Στη συνάντηση οικονομικής πολιτικής είναι πιθανό να συζητηθεί μια συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών δεδομένου ότι και η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι άσχημη. Αναμένουμε και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.

ΕΥΡΩ: Το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται «στον αέρα» λόγω του ζητήματος των εγγυήσεων για την παροχή βοήθειας, ενώ και το τραπεζικό σύστημα δέχεται ισχυρές πιέσεις (κάτι που αντανακλάται στα CDS που καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ). Μέχρι στιγμής η αγορά έδειχνε να παρακάμπτει τα επίμονα προβλήματα, κάτι που είναι πιθανό να αλλάξει. Χθες η φημολογία υποβάθμισης της Γερμανίας οδήγησε τον DAX σε απώλειες της τάξης του 4% μέσα σε 15 λεπτά.

ΓΙΕΝ-ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: Συνήθως όταν στην αγορά παρατηρούνται υπερβολικές κινήσεις, ενεργοποιείται ο παραδοσιακός ρόλος του γιεν και του ελβετικού φράγκου, αυτός του ασφαλούς καταφυγίου. Ωστόσο, στην παρούσα φάση και οι δύο χώρες «μάχονται» την ενδυνάμωση των δύο νομισμάτων. Επίσης, το φράγκο είναι καταλληλότερη εναλλακτική επένδυση του ευρώ.
ΧΡΥΣΟΣ: Αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να «διαβάσουμε» την αγορά συναλλάγματος σε αντίθεση με αυτή του χρυσού. Τα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα στρέφουν τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: Μικρή ήταν η αντίδραση για το δολάριο Αυστραλίας μετά την κατάθεση του διοικητή της RBA Stevens στο κοινοβούλιο, ο οποίος μίλησε για μέτρια ζήτηση στην Αυστραλία, μέτρια ανάπτυξη στην Κίνα, διογκωμένα οικονομικά προβλήματα παγκοσμίως και πληθωρισμό κάτω του 3% το επόμενο τρίμηνο.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Τελικά η στερλίνα σε ποια πλευρά της ζυγαριάς βρίσκεται (στην πλευρά του ρίσκου ή της αποστροφής ρίσκου); Η στερλίνα δημιουργεί συσχετισμούς με την κρίση στην Ευρωζώνη. Ακόμα θα πρέπει να δούμε αν η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα αναγκάσουν τη BoE να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ: Ανάμεσα στις ισοτιμίες του δολαρίου, το ζεύγος EURUSD αποτελεί μοναδική περίπτωση δεδομένου ότι υπογραμμίζει τη ρευστότητα και τις οικονομικές συνθήκες στις δύο μεγάλες οικονομίες. Αναφορικά με το ζεύγος USDCAD, ενδεχομένως να είναι πιο ξεχωριστό καθώς η ανάπτυξη, τα οικονομικά προβλήματα και η προσέγγιση νομισματικής πολιτικής ανάμεσα σε ΗΠΑ και Καναδά παρουσιάζουν μεγαλύτερο χάσμα. Η προσοχή μας στρέφεται στην κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ.