Χωρίς ασφάλιση για σεισμό το 80% των κτιρίων στην Ελλάδα

Οι περισσότερες οικοδομές στην Ελλάδα, πάνω από το 80%, δεν είναι ασφαλισμένες για τον κίνδυνο του σεισμού. Σπίτια, γραφεία, καταστήματα, βιοτεχνικοί και αποθηκευτικοί χώροι, ακόμα και βιομηχανικά κτίρια, είναι ανασφάλιστα. Οι λόγοι που οι ιδιοκτήτες ή οι χρήστες των ακινήτων δεν τα έχουν ασφαλίσει για τον κίνδυνο του σεισμού, μπορούν να ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες:

– Δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητο για οποιονδήποτε κίνδυνο και, συνεπώς, ούτε και για τον κίνδυνο του σεισμού
– Έχουν ασφαλίσει το ακίνητο έναντι άλλων κινδύνων (π.χ. φωτιάς, πλημμύρας, διάρρηξης κ.λπ.), αλλά θεωρούν ότι το κόστος της ασφάλισης του σεισμού είναι υψηλό και δεν το ασφαλίζουν
– Ανεξάρτητα από τη θέληση ή όχι του ιδιοκτήτη, το ακίνητο δεν πληροί τις προδιαγραφές για να ασφαλισθεί έναντι του κινδύνου του σεισμού.

Ο σεισμός της Αθήνας το 1999
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα με συνεχείς, καθημερινές, μικρές σεισμικές δονήσεις, με αρκετά συχνές, κάθε 2-3 χρόνια, μεγαλύτερες δονήσεις, με υλικές τουλάχιστον ζημιές και με τοπικούς μεγάλους σεισμούς, σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Ένας σεισμός, όμως, άλλαξε όλα όσα πιστεύαμε ως καταναλωτές για τους σεισμούς.

Πριν από ένδεκα περίπου χρόνια, το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, ένας σεισμός 5,9 Ρίχτερ χτύπησε την Αθήνα, όταν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Πάρνηθας. Μέχρι εκείνη την στιγμή, κανείς δεν πίστευε ότι θα γινόταν ισχυρός σεισμός στην Αθήνα και μάλιστα με δεκάδες νεκρούς. Και όμως είχαμε ισχυρό σεισμό, με δεκάδες νεκρούς, με δεκάδες χιλιάδες οικοδομές με
σοβαρά προβλήματα και με καταρρεύσεις κτιρίων. Από το ξαφνικό αυτό γεγονός οι ασφαλιστικές εταιρείες βγήκαν σχεδόν άθικτες.
Ελάχιστες οικοδομές στο λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν ασφαλισμένες για τον κίνδυνο του σεισμού, γιατί κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Από τότε, πολλά πράγματα άλλαξαν ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και ελέγχου των κάθε μορφής οικοδομών και τεχνικών έργων αλλά, κυρίως, ως προς τη νοοτροπία των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη του κινδύνου του σεισμού.

Τι καλύπτει η ασφάλιση
Για τον κίνδυνο του σεισμού μπορούμε να ασφαλίσουμε τόσο το κτίριο όσο και το περιεχόμενο. Συνεπώς, καλύπτονται όλες οι ζημιές που προκαλούνται άμεσα από το γεγονός του σεισμού: 

– είτε στην οικοδομή, δηλαδή στον σκελετό, την τοιχοποιία, τη σκεπή, τις εγκαταστάσεις και σε κάθε άλλο τμήμα της οικοδομής 

– είτε στο περιεχόμενο, δηλαδή την οικοσκευή (αν πρόκειται για κατοικία), τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα και κάθε άλλο ασφαλισμένο αντικείμενο κ.λπ. 

Σημειώνεται ότι, με την κάλυψη του κινδύνου του σεισμού, καλύπτονται και οι ζημιές στο κτίριο ή το περιεχόμενο που θα προκληθούν από φωτιά που θα εκδηλωθεί συνεπεία του σεισμού.
Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ασφαλίσει το σπίτι μας για τον κίνδυνο της φωτιάς, αλλά δεν το έχουμε ασφαλίσει για τον κίνδυνο του σεισμού, τότε η φωτιά που θα οφείλεται στο σεισμό δεν είναι καλυμμένη.

Προϋποθέσεις ασφάλισης και απαλλαγές
Για να ασφαλιστεί ένα κτίριο για τον κίνδυνο του σεισμού θα πρέπει:
1. Να έχει ανεγερθεί νόμιμα, με οικοδομική άδεια από το 1960 και μετά
2. Να έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε κατά την κατασκευή του
3. Να μην έχει ζημιές από προηγούμενα σεισμικά γεγονότα Κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν το 1960, πιθανόν να μπορούν να ασφαλισθούν, μετά από έλεγχο και υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, περί της αντισεισμικότητας της κατασκευής τους και περί της γενικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Επίσης, μπορούν να ασφαλισθούν και παλαιότερα κτίρια, που στη συνέχεια ανακατασκευάστηκαν, με οικοδομική άδεια μετά το 1960, τηρώντας τους αντισεισμικούς κανονισμούς που ίσχυαν τη στιγμή της ανακατασκευής.

Στην ασφάλιση του σεισμού ισχύει για όλη την Ελλάδα απαλλαγή 2% επί του ασφαλισμένου κεφαλαίου. Η ασφαλιστική εταιρεία, δηλαδή, θα αφαιρέσει από κάθε ζημιά το 2% επί του ασφαλισμένου κεφαλαίου (όχι επί του ποσού της ζημιάς) και θα μας καταβάλει το υπόλοιπο της ζημιάς. 

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν και πρόγραμμα με απαλλαγή μεγαλύτερη του 2%, με σκοπό τη μείωση του κόστους των ετήσιων ασφαλίστρων.

Κόστος ασφάλισης
Η ασφάλιση του σεισμού δεν είναι φθηνή στην Ελλάδα. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

1. η χώρα μας είναι σεισμογενής και, συνεπώς, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις και 

2. λόγω του είδους του κινδύνου, είναι μεγάλες οι πιθανότητες αν συμβεί σεισμός σε μια περιοχή, να έχει καταστροφικές συνέπειες, δηλαδή να καταβληθούν πολλές και μεγάλες αποζημιώσεις ολικής καταστροφής και όχι μεμονωμένες αποζημιώσεις για μικροζημιές.

Η διαφορετική σεισμικότητα που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία «ζωνών επικινδυνότητας», με διαφορετικό κόστος ασφάλισης σε κάθε ζώνη. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν 3 ή 4 ζώνες, αλλά κάποιες έχουν ενοποιήσει τις ζώνες και χρησιμοποιούν πλέον ένα μέσο συντελεστή κόστους για όλη τη χώρα. Το ασφάλιστρο του σεισμού διπλασιάζει περίπου το συνολικό κόστος ασφάλισης μιας κατοικίας.

Ασφάλιση σεισμού και στεγαστικά δάνεια
Όπως είναι γνωστό, όταν οι τράπεζες χορηγούν στεγαστικά δάνεια, ζητούν και την ασφάλιση του ακινήτου με τον ειδικό όρο του «ενεχειρούχου δανειστή». Αν δηλαδή συμβεί ζημιά, η αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία δεν καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, αλλά στην τράπεζα, προς εξόφληση του δανείου.

Μετά το σεισμό της Αθήνας το 1999, όλες οι τράπεζες ζητούν πλέον υποχρεωτικά ο κίνδυνος του σεισμού να περιλαμβάνεται στους καλυπτόμενους κινδύνους, ενώ σε αντίθεση περίπτωση δεν εκταμιεύουν το δάνειο.

Ανεξάρτητα από το κόστος, η ασφάλιση για τον κίνδυνο του σεισμού δεν είναι μόνο χρήσιμη ασφάλιση, αλλά αναγκαία, γιατί οι επιπτώσεις ενός σεισμού είναι συνήθως καταστροφικές
και δυσβάσταχτες για οποιονδήποτε ιδιώτη.

Πηγή: Ασφαλίζομαι

Διαβάστε το e-book της «ασφαλίζομαι» εδώ 

 Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε την «ασφαλίζομαι» δωρεάν στο e-mail σας