Συνεχίζει να χάνει έδαφος το δολάριο

Τις τελευταίες πέντε ημέρες το δολάριο δεν έχει σαφή κατεύθυνση. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνθήκες και τα θεμελιώδη της αγοράς. Χθες το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι όλων των βασικών νομισμάτων με εξαίρεση το ελβετικό φράγκο έναντι του οποίου σημείωσε μικρή άνοδο. Η αποδυνάμωση του αποθεματικού νομίσματος μπορεί να αποδοθεί στην σημαντική ενίσχυση του δείκτη S&P 500 (ισχυρού βαρόμετρου του επενδυτικού συναισθήματος). Το τελευταίο 24ωρο οι αγορές επηρεάστηκαν περισσότερο από την επενδυτική ψυχολογία παρά από τις οικονομικές ανακοινώσεις. Αυτό φάνηκε και από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ (πωλήσεις νέων κατοικιών και δείκτης Richmond Fed) που δεν κατάφεραν να αλλάξουν ούτε την εικόνα του δολαρίου αλλά ούτε και τη διάθεση για ρίσκο. Εκτιμάται ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει τα απογοητευτικά στοιχεία.

Τα βλέμματά μας στρέφονται στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole την Παρασκευή. Μια μεταβολή της νομισματικής πολιτικής και μια ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά πιθανή και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

ΓΙΕΝ: Ήταν η σειρά της Ιαπωνίας να «παρέμβει» με στόχο να αναχαιτίσει την άνοδο του γιεν. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας Noda για άμεση δράση στην αγορά συναλλάγματος, οι traders τις αγνόησαν μετά και τις πρόσφατες αντίστοιχες αποτυχημένες προσπάθειες. Η σημερινή «έμμεση» παρέμβαση μέσω της ανακοίνωσης προγράμματος 100 δισ. δολαρίων και του μέτρου γνωστοποίησης όλων των τοποθετήσεων σε γιεν έως το Σεπτέμβρη έγινε την κατάλληλη στιγμή μετά την υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Moody’s σε Aa3. Παρ’ όλα αυτά, το γιεν κέρδισε έδαφος.

ΕΥΡΩ: Το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε χθες παρά τις αρνητικές ανακοινώσεις του μεταποιητικού δείκτη PMI αλλά και της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ακόμα η Φινλανδία αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας για το γνωστό θέμα των εγγυήσεων. Η προοπτική για το ευρώ παραμένει πτωτική.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Χλιαρή ήταν η χθεσινή απόδοση της στερλίνας. Αν θελήσουμε να ιεραρχήσουμε τους παράγοντες επιρροής της στερλίνας, αυτοί είναι από τον ισχυρότερο στον πιο αδύναμο κατά σειρά οι: διάθεση για ρίσκο, δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη και εγχώριες ανακοινώσεις.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ: Με τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία να επιδεινώνονται, ο Καναδάς αναζητά θετικές εγχώριες ανακοινώσεις προκειμένου να μην ενταχθεί στο πιθανό σενάριο μιας νέας ύφεσης. Το δολάριο Καναδά δεν αποκόμισε οφέλη από τις χθεσινές πωλήσεις λιανικής, οι οποίες χωρίς τα στοιχεία των αυτοκινήτων κινήθηκαν σε περιβάλλον «συρρίκνωσης».

ΔΟΛΑΡΙΟ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ: Πλήγμα δέχθηκε χθες η εικόνα του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας. Αν και οι 2ετείς προβλέψεις πληθωρισμού της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας έκαναν λόγο για πληθωρισμό στο 3% το τρίτο τρίμηνο (λίγο κάτω από τα υψηλά 20ετίας), οι προσδοκίες για τα επιτόκια παραμένουν αδύναμες.

ΧΡΥΣΟΣ: Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η χθεσινή μεγαλύτερη υποχώρηση του χρυσού σε χρονικό διάστημα 18 μηνών σηματοδοτεί μια πραγματική αντιστροφή για το πολύτιμο μέταλλο. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Πρώτον, η έντονη ανοδική αντίδραση του χρυσού πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας που ευνοεί ακραίες διακυμάνσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Και δεύτερον, όσο συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας, η χρηματοδότηση των αγορών αλλά και οι ανά καιρούς παρεμβάσεις, ο χρυσός θα επωφελείται.