Παραμένει σε ανοδική τροχιά το ευρώ

Ανακούφιση πρόσφεραν στην αγορά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη αλλά και η δημοπρασία έντοκων γραμματίων στην Ισπανία με χαμηλότερο κόστος και ισχυρή κάλυψη, οδηγώντας το ευρώ στα 1,45 δολάρια. Η επιδείνωση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW τον Αύγουστο στη Γερμανία δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ανοδική πορεία του ενιαίου νομίσματος. 

Αντίθετα το δολάριο υποχωρεί με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει πτώση στις 73,59 μονάδες από τις 74,063 μονάδες χθες κατά τη συνεδρίαση της Αμερικής. Η διάθεση για ρίσκο στις αγορές ενισχύθηκε το πρωί μετά την ανακοίνωση των στοιχείων μεταποίησης στην Κίνα που αν και σκαρφάλωσαν απρόσμενα σε υψηλό 2 μηνών τον Αύγουστο, παραμένουν σε περιβάλλον «συρρίκνωσης» (κάτω των 50 μονάδων).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη ZEW, η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό 2,5 ετών τον Αύγουστο στις -37,6 μονάδες από τις -15,1 μονάδες τον Ιούλιο και με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μέτρηση στις -26 μονάδες. Στην Ευρωζώνη οι δείκτες PMI υπηρεσιών και μεταποίησης Αυγούστου έδειξαν επιβράδυνση της δραστηριότητας αν και οι μετρήσεις ήταν καλύτερες των εκτιμήσεων.

Η ανακοίνωση μεταποίησης στην Κίνα πρόσφερε ώθηση στα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Αν και τα ευρωπαϊκά μακροοικονομικά στοιχεία δίνουν τον τόνο στις αγορές, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole στο τέλος της εβδομάδας, εκτιμάται ότι η αγορά συναλλάγματος θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεταβλητότητα.

Αναφορικά με το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα έχει επιδείξει ισχυρές αντοχές και παρά την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, έχει ενισχυθεί κατά 1,6% από τις αρχές του 2011 έναντι ενός καλαθιού εννέα βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων , σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι traders του ευρώ φαίνεται ότι διατηρούν τις ελπίδες τους αλλά και την πίστη τους στις μελλοντικές κινήσεις του Trichet, ενώ τράπεζες όπως η Bank of America προβλέπουν το ευρώ να «κλείσει» τη χρονιά στο 1,45.

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ενισχύεται στο 1,4479/ Η στερλίνα καταγράφει άνοδο έναντι του δολαρίου στο 1,6545. Το δολάριο υποχωρεί έναντι του γιεν και του ελβετικού φράγκου με τις ισοτιμίες USD/JPY και USD/CHF στα 76,5385 και στα 0,7889 αντίστοιχα. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύεται στα 1,0500 δολάρια ΗΠΑ.

Citigroup, UBS: Αναβαθμίζoυν τις προβλέψεις για το χρυσό

Μετά τα απανωτά ρεκόρ του χρυσού στην πορεία του προς το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων, η Citigroup προχώρησε χθες στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το χρυσό στα 1.650 δολάρια/ουγγιά για το 2012 και στα 1.500 δολάρια/ουγγιά το 2013. 

Οι προηγούμενης εκτιμήσεις ήταν στα 1.325 δολάρια και στα 1.225 δολάρια το 2012 και το2013 αντίστοιχα.
Επίσης, η UBS αναμένει ο χρυσός να ξεπεράσει το όριο των 2.000 δολαρίων πριν την εκπνοή του 2011 αν και εκτιμά ότι η πιθανότητα διορθωτικής κίνησης είναι ισχυρή. Η μηνιαία πρόβλεψή της «βλέπει» τον χρυσό στα 1.950 δολάρια/ουγγιά και σε προοπτική τριμήνου στα 2.100 δολάρια/ουγγιά.

Σήμερα η τιμή του χρυσού υποχωρεί αισθητά μετά το χθεσινοβραδινό νέο ρεκόρ πάνω από τα 1.900 δολάρια/ουγγιά. Ειδικότερα διαμορφώνεται στα 1.881 δολάρια.