Τρεις παρεμβάσεις στο ν/σ για τη διαφάνεια

Σοβαρότατες ενστάσεις για τρία βασικά ζητήματα, και ειδικότερα για το προτεινόμενο πλαίσιο εξαγορών των συμβολαίων κλάδου Ζωής, τους περιορισμούς για τις ανατιμήσεις στον κλάδο Υγείας και τον υπολογισμό των προμηθειών των διαμεσολαβούντων επίσης στον κλάδο Ζωής, διατυπώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προς το γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές συναλλαγές.
 
Ειδικότερα, η Ένωση, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, απέστειλε προς τον κ. Σπυράκο επιστολή με τις παρατηρήσεις της, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς των συμβολαίων Ζωής από την πρώτη ημέρα ή από τη συμπλήρωση ενός έτους εφόσον προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση, τονίζοντας ότι με τα όσα ορίζει το εν λόγω άρθρο:
 
– Δημιουργείται ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους για εξαγορές σε μια περίοδο κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος αυτών ρευστοποιεί τις επενδύσεις του.

– Δημιουργούνται ισχυρές πιέσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες για τη ρευστοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων που αντιστοιχούν σε αποταμιευτικά προγράμματα.

– Αποκλείεται η διαφοροποίηση σε επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς το χρόνο άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς.

– Επηρεάζεται η πολιτική καθορισμού των προμηθειών για τους διαμεσολαβούντες λόγω καθορισμού ποσοστών εξόδων πρόσκτησης που μπορεί να αφαιρούνται από τα καταβληθέντα ασφάλιστρα αποταμίευσης. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει εμπόδια στην προσπάθεια των εταιρειών να εξασφαλίσουν νέους συνεργάτες. Συγχρόνως, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εξωθούνται στην πρακτική της εκ των υστέρων απαίτησης για επιστροφή από τους διαμεσολαβητές προκαταβληθέντων για προμήθειες ποσών, με αμφίβολη τη δυνατότητα πραγματικής επανείσπραξης.

– Δημιουργείται ασάφεια ως προς τον τρόπο υπολογισμού της αξίας εξαγοράς του εκάστοτε συμβολαίου, δεδομένου ότι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος για το σκοπό αυτό.
 
Σχετικά με τους περιορισμούς τους οποίους θέτει το σχέδιο νόμου για τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Ζωής, η ΕΑΕΕ επισημαίνει ότι οι εν λόγω περιορισμοί είναι αντίθετοι με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία και για το λόγο αυτό προτείνει αντί των περιορισμών οι εταιρείες να ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος για την τιμολογιακή τους πολιτική ώστε να ελέγχονται οι λόγοι για τους οποίους αποφασίζονται ανατιμήσεις, καθώς και να δημοσιοποιούν τις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων είτε στις ιστοσελίδες τους, είτε στην ιστοσελίδα της Τ.τ.Ε., είτε στις εφημερίδες.
 
Τέλος, για τις συμβάσεις των διαμεσολαβούντων η Ε.Α.Ε.Ε. τονίσει ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να παρέμβει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενισχύσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, ενώ δίνει την αίσθηση ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ανήκουν σε όσους διαμεσολαβούν για την πώλησή τους. Η Ένωση σχολιάζει ως υπερβολικό κάθε διαμεσολαβητής που αποχωρεί από μια ασφαλιστική να λαμβάνει το 75% της ετήσιας προμήθειάς του για τα επόμενα 10 χρόνια όταν την ευθύνη υποστήριξης του πελάτη θα την έχει η εταιρεία, και συγκεκριμένα άλλος διαμεσολαβητής για το 25% της προμήθειας.
 
Για το λόγο αυτό η Ένωση ζητεί να μειωθεί το ποσοστό της προμήθειας που θα εισπράττει ο αποχωρήσας διαμεσολαβητής, αλλά και ο χρόνος καταβολής της προμήθειας, να καθοριστεί ως προϋπόθεση καταβολής της προμήθειας η κατοχή από το διαμεσολαβούντα η αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος, και να προβλεφθεί ότι δεν θα οφείλεται προμήθεια εφόσον η σύμβαση λυθεί με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή.