Η διόρθωση του χρυσού θα μπορούσε να προμηνύει την εύρεση λύσης στις ΗΠΑ

Το δολάριο δέχθηκε στήριξη κατά το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης και δείχνει τις δυνατότητες για μια ανοδική κίνηση καταφέρνοντας να τερματίσει μια σειρά συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων. Το ευρώ χτυπήθηκε περισσότερο, από ένα συνδυασμό μεγαλύτερης αβεβαιότητας σχετικά με την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη και κάποια πιο ήπια οικονομικά δεδομένα, με την τεχνική ανάλυση ωστόσο να υποστηρίζει την πτώση, με την αγορά να ακολουθεί μια σειρά χαμηλότερων μεσοπρόθεσμων κορυφών από το Μάιο. 

Οι συζητήσεις για το όριο χρέους στην Αμερική έδειξαν λίγα περιθώρια για οποιαδήποτε αισιοδοξία, αλλά η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος παρά το γεγονός αυτό, και παρά τη σημαντική πτώση των αμερικανικών μετοχών, ήταν εντυπωσιακή.
 
Ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ακόμη και τιμές του χρυσού έδειξαν αδυναμία, παρά το αρνητικό περιβάλλον. Μια εξήγηση για την υποχώρηση του χρυσού και την άνοδο του δολαρίου, θα μπορούσε να είναι ότι οι traders εκτιμούν ότι σήμερα οι συνομιλίες για το χρέος θα είναι περισσότερο εποικοδομητικές. Τυχόν επιβεβαίωση ότι η υπάρχει συμφωνία για την αύξηση του χρέους, θα πρέπει να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου ο χρυσός θα σημειώσει πτώση και το δολάριο θα σημειώσει άνοδο. Και οι δύο αγορές έχουν δείξει μια αντίστροφη αντίδραση στην αβεβαιότητα του χρέους και την απειλή της χρεοκοπίας και ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να δούμε μια αντιστροφή της κίνησης σε περίπτωση επικείμενης λύσης.

Είμαστε όμως ιδιαίτερα σκεπτικοί σχετικά με τη κίνηση στα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, με τα δυο αυτά νομίσματα να εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα παρά το αβέβαιο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον και τη ρευστοποίηση άλλων επενδυτικών στοιχείων αυξημένου κινδύνου. Το αυστραλιανό δολάριο κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό τη Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για τον πληθωρισμό, ενώ το Kiwi (δολάριο Νέας Ζηλανδίας) παραμένει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ μετά και από κάποια ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία. Το πρωί, η RBNZ ανακοίνωσε τη νομισματική της πολιτική αφήνοντας τα επιτόκια αμετάβλητα στο 2,50% όπως αναμενόταν, αλλά στη συνέχεια ακούστηκε επιθετική όταν δήλωσε ότι επί του παρόντος υπήρχε μικρή ανάγκη για μείωση κατά 0,50% μετά το Μάρτιο αφού η τοπική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται ενώ μειώθηκαν και τα σημάδια ότι και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Ακόμα, Bollard εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ανατίμηση του νομίσματος και εκτίμησε ότι η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τη δυναμική του νομίσματος.

Επίσης, εκτιμούμε ότι τα commodity currencies έχουν δεχθεί υπερβολική στήριξη, με τα δυο νομίσματα (AUD, NZD) να είναι υπερεκτιμημένα και να μην αντιδρούν σωστά στην ευρύτερη παγκόσμια μακροοικονομική αβεβαιότητα και τις απειλές για την παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να προειδοποιούμε για σημαντική υποαπόδοση των δυο νομισμάτων, το επόμενο διάστημα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σχετική υπεραπόδοση του δολαρίου Αυστραλίας την Τετάρτη, σημειώθηκε λόγω των στοιχείων για αύξηση του πληθωρισμού και όχι λόγω άλλων σημαντικότερων οικονομικών στοιχείων. Η άποψή μας είναι ότι η αυστραλιανή οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης τους τελευταίους μήνες και αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να παρουσιάσει κάποιες σοβαρές προκλήσεις για την RBA και τελικά, να επηρεάσει αρνητικά το νόμισμα (παρά τις θετικές επιπτώσεις λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού).

  Για τη συνέχεια, η γερμανική ανεργία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης και ο δείκτης λιανικών πωλήσεων CBI της Αγγλίας είναι μερικοί από τους βασικούς οικονομικούς δείκτες κατά την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, ενώ τα ευρύτερα θέματα σχετικά με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν κίνηση των τιμών. Τα παράγωγα των αμερικανικών μετοχών και των εμπορευμάτων βρίσκονται στη διαδικασία της ‘χώνεψης’ της τελευταίας πτώσης τους. Το γεγονός της ταυτόχρονης πτώσης σε μετοχές και χρυσό προειδοποιεί για μια αύξηση της μεταβλητότητας.