Η ανησυχία για το χρέος στις ΗΠΑ ασκεί πτωτικές πιέσεις στο δολάριο

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καταβάλει ακόμη κάποια αξιοπρεπή πρόοδο στις συζητήσεις για το όριο του χρέους και οι επενδυτές είναι νευρικοί για το αν τελικά θα υπάρξει μια αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, μέχρι τη προθεσμία των αρχών Αυγούστου. 

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύουν τώρα ότι τουλάχιστον ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης θα υποβαθμίσει τη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσο πολλοί θεωρούν ότι τυχόν υποβάθμιση θα φέρει και μια πρόσθετη υποβάθμιση στις προοπτικές των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική από τις βαθμολογίες.

Όπως είναι αναμενόμενο, το δολάριο δέχεται ισχυρές πιέσεις από αυτό το γεγονός και ακόμα δε δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ακόμα, ιδιαίτερη πίεση στο δολάριο άσκησαν τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα που αντανακλούν μια πιο αργή ανάκαμψη, οι χειρότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις νέων κατοικιών και ο αδύναμος δείκτης μεταποίησης Richmond Fed.

Εν τω μεταξύ, το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύεται σε νέο ιστορικό υψηλό και το γεν βρίσκεται μια ανάσα από το υψηλό του Μαρτίου. Η δύναμη του γεν έχει γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να παραλείπουν να αντιδράσουν στις απειλές παρέμβασης από την ιαπωνική κυβέρνηση. Τα commodity currencies συνεχίζουν να υπεραποδίδουν και όλα (AUD, NZD, CAD) βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Και τα δύο, το αυστραλιανό και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ μετά από τα καλύτερα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Νέα Ζηλανδία και μια καλύτερη ανακοίνωση για το πληθωρισμό στην Αυστραλία. Παρόλα αυτά, αν και το AUD/USD κινείται πάνω από το 1,1050 συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι περαιτέρω κέρδη είναι περιορισμένα και θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας να επιχειρήσουμε μια πώληση στο 1,1050 με τις τεχνικές ενδείξεις να δείχνουν εξαντλημένες.

Από τη πλευρά των αξιωματούχων, ο Hoenig της Fed, έκανε δηλώσεις με τη συνηθισμένη επιθετική του πολιτική αλλά τα σχόλια δεν είχαν κανένα θετικό αντίκτυπο στο δολάριο. Η βαρύτητα των σχολίων του έχει μετριαστεί από το γεγονός ότι πλέον δεν αποτελεί μέλος της FOMC με δικαίωμα ψήφου καθώς το Σεπτέμβριο θα αποσυρθεί. Ο Hoenig, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αντίθετος με επιπλέον ποσοτική χαλάρωση και ότι τα μηδενικά επιτόκια μπορεί να έχει την ανεπιθύμητη συνέπεια της κερδοσκοπίας και των μεγάλων δημοσιονομικών περιορισμών.
Ακόμα, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Flaherty, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτυχία των συζητήσεων στις ΗΠΑ σχετικά με το χρέος και επισήμανε τη σημασία που έχει για τη παγκόσμια οικονομία να αποφύγει περισσότερα πλήγματα. Ο Flaherty, τόνισε ότι μια ανατίμηση του καναδέζικου δολαρίου ήταν αναμενόμενη, αλλά είπε επίσης ότι η άνοδος αυτή θεμελιωδώς είναι δικαιολογημένη αφού αντικατοπτρίζει τις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων.

Για τη συνέχεια, οι γερμανικές εισαγωγές, δείκτης οικονομικών συνθηκών KOF της Ελβετίας, ο δείκτης βιομηχανικών προσδοκιών CBI στην Αγγλία έχουν αυξημένο ενδιαφέρον κατά τις ώρες της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, ενώ τα ευρύτερα προβλήματα χρέους σε Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν να έχουν επίδραση στις τιμές. Τα παράγωγα της Wall Street δε σημειώνουν σημαντική μεταβολή την ώρα που τα εμπορεύματα δέχονται στήριξη με το χρυσό και το πετρέλαιο να προσπαθούν να χωνέψουν τα πρόσφατα κέρδη τους.