Το δολάριο εξακολουθεί να ξεπουλιέται

Οι αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται στη δίνη δυο πολύ μεγάλων κρίσεων χρέους, με τα φώτα όμως να είναι στραμμένα στην Αμερική όπου υπήρξε μια ακόμα παταγώδης αποτυχία συνεννόησης μεταξύ του Ομπάμα και του Boehner, προκειμένου να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου χρέους.

Ο χρόνος κυλά και όσο δεν υπάρχει ορατή λύση, οι επενδυτές σπεύδουν να ξεπουλήσουν το δολάριο αφού θεωρείται δεδομένο ότι ένα αρνητικό ενδεχόμενο θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Οι πιέσεις στο δολάριο συνεπάγονται την άνοδο όλων των υπολοίπων νομισμάτων και με αυτή τη λογική μπορεί να ερμηνευτεί η έντονη άνοδος των commodity currencies αλλά και του πετρελαίου, αφού δεν είναι δυνατόν εν μέσω δυο σφοδρών κρίσεων χρέους σε Ευρώπη και Αμερική και με τα ασφαλή καταφύγια φράγκο και χρυσό να σημειώνουν νέα υψηλά, να εμφανίζεται ταυτόχρονα και διάθεση για ανάληψη ρίσκου όπως υποδηλώνει η άνοδος των στοιχείων υψηλών αποδόσεων.

Η εβδομάδα αναμένεται να είναι δραματική, σίγουρα όμως το θέμα δεν είναι το αν θα δοθεί η πολυπόθητη αύξηση του ορίου χρέους. Το θέμα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των επενδυτών σε κάτι τέτοιο και ποια θα είναι η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης. Για παράδειγμα αν δοθεί λύση, οι επενδυτές θα ανεβάσουν δυνατά το δολάριο ή μήπως όχι; Οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση ή θα πειστούν;

Ερωτήματα που μπορούν να βάλουν σε περιπέτειες τους επενδυτές. Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται μια ανάσα από το 1,4500 μια εικόνα που δε συνάδει με τη πτώση που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ούτε και με την άνοδο των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας πάνω από το 6,00%. Η διατήρηση σε αυτά τα επίπεδα θα περιορίσει την ικανότητα της Ισπανίας να αποπληρώσει το χρέος της.

Ανοδικά στα 1,1630 κινείται η ισοτιμία EUR/CHF μετά τη προσέγγιση του 1,1500 ενώ η ισοτιμία USD/CHF σημείωσε ένα νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,7996 ένα επίπεδο που πριν από μερικούς μήνες κανένας δε φανταζόταν ότι θα μπορούσε να προσεγγιστεί. Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του 1,1012 βρίσκεται η ισοτιμία AUD/USD ενώ στα 0,8730 διαπραγματεύεται και η ισοτιμία NZD/USD. Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2007 βρέθηκε η ισοτιμία USD/CAD στα 0,9410.

Έντονα ανοδικά κινείται η στερλίνα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να προσπαθεί να κινηθεί πάνω από το 1,6400 μετά την ανακοίνωση της αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,2% όπως άλλωστε αναμενόταν. Φυσικά και πρόκειται για ισχνή αύξηση που δείχνει ότι η Αγγλία από τύχη δεν επέστρεψε, για την ώρα τουλάχιστον, σε ύφεση. Στη Γερμανία ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Gfk σημείωσε άνοδο στις 5,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 5,6 μονάδες.

Ανάσα για το χρυσό στα $1610 δολάρια μετά τη καταγραφή νέου ρεκόρ. Για τη συνέχεια αναμένεται η ανακοίνωση των πωλήσεων νέων κατοικιών στην Αμερική, του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και του δείκτη τιμών S&P Case/ Shiller.