Ποιες εταιρείες θα καλύψουν τη μεγαλύτερη ζημιά στην ιστορία του κλάδου

Μία από τις μεγαλύτερες ίσως ζημιές στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, από ένα και μόνο συμβάν, καλoύνται να αντιμετωπίσουν έξι ασφαλιστικές εταιρείες με πολυετή παρουσία στις ασφαλίσεις μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων. Πρόκειται για την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στο εργοστάσιο πλαστικών της ΑLFA ΒΕΤΑ RODO ΑΒΕΕ που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή  Κομοτηνής. 

Από την πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καταστράφηκαν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οι ζημιές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται να είναι επαρκώς ασφαλισμένη για κεφάλαια συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ με πολυασφαλιστήριο στο οποίο μετέχουν η ΑΧΑ ως leader με 40%, η Interamerican με 20%, η Εθνική Ασφαλιστική με 15%, η Ευρώπη ΑΕΓΑ με 10%, η Groupama Φοίνιξ με 10% και η Generali με 5%. 

Σύμφωνα ε τις πληροφορίες του iw η εταιρεία φέρεται να έχει ασφαλίσει τον εξοπλισμό της για 21 εκατ. ευρώ, τις εγκαταστάσεις για 4 εκατ. ευρώ, τα εμπορεύματα τις για 6 εκατ. ευρώ, τα διαφυγόντα κέρδη για 10 εκατ. ευρώ, αλλά και να διαθέτει καλύψεις για εργοδοτικές ευθύνες. Σημειώνεται ότι στην ασφάλιση του εργοστασίου είχε διαμεσολαβήσει ένα από τα παλαιότερα μεσιτικά γραφεία της αγοράς το «Σ.Ι. ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕ», ενώ την πραγματογνωμοσύνη για το ύψος της ζημιάς της εταιρείας ανέλαβε το γραφείο ΠΑΣΚΑΛ ΣΤΡΑΤΗΣ

Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να γίνουν οι πρώτες επαφές μεταξύ εκπροσώπων της ALFA BETA, της «ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» και των έξι ασφαλιστικών εταιρειών, που συμμετέχουν στην κάλυψη της ζημιάς. Από την πυρκαγιά έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος, που μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε και ο θάνατος του.