Τι κρύβεται πίσω από την χθεσινή αντίδραση του ευρώ

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αποκατάσταση της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ο αναλυτής της FXCM, John Kicklighter διερωτάται γιατί το ευρώ έχασε την ανοδική του ορμή μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΕ και τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα; Θα ήταν εύκολο να αποδώσουμε την αντίδραση του κοινού νομίσματος στο γνωστό ρητό «αγοράστε με τις φήμες και πουλήστε με την είδηση». Όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό, προσθέτει ο αναλυτής. 

Η ανοδική αντίδραση του κοινού νομίσματος ξεκίνησε ένα 24ωρο νωρίτερα όταν έγινε γνωστή η συμφωνία του γαλλογερμανικού άξονα. Έπειτα σε κάθε φήμη το ευρώ λάμβανε περαιτέρω ώθηση και όταν ήρθαν οι επίσημες ανακοινώσεις είχε μείνει πια από καύσιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες φήμες τελικά επιβεβαιώθηκαν. Το σχέδιο για την Ελλάδα προβλέπει ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 109 δισ. ευρώ. 

Η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου θα είναι εθελοντική και θα ανέλθει στα 37 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν στο πακέτο, ενώ ένα πρόσθετο ποσό 13,5 δισ. ευρώ θα αφορά στην επαναγορά χρέους. Επιπλέον, το επιτόκιο των νέων δανείων μειώνεται στο 3,5% περίπου, ενώ επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από τα 7,5 έτη σε 15 με 30 χρόνια με ανώτατη περίοδο χάριτος 10 ετών. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί οι θετικοί όροι θα αφορούν και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που θεωρητικά είναι οι επόμενες «υποψήφιες» χώρες για ντόμινο στην ΕΕ. Επίσης, αποφασίστηκε η δυνατότητα του μηχανισμού EFSF και μετέπειτα του μόνιμου μηχανισμού ESM να δανείζει τις κυβερνήσεις για την αναδιανομή κεφαλαίων στο προβληματικό τραπεζικό σύστημα, ενώ θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά μέσω της αγοράς ομολόγων όταν η ΕΚΤ κρίνει ότι συντρέχουν ειδικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Kicklighter, μπορεί αυτές οι αποφάσεις να είναι σημαντικές, ωστόσο, δεν είναι «διεξοδικές». Εκτιμά ότι υπάρχουν πολλά κενά στο νέο σχέδιο, με σημαντικότερο το ότι δεν αυξήθηκαν τα κεφάλαια του EFSF πάνω από τα 440 δισ. ευρώ ούτε η δυνατότητα χρήσης του συνόλου των κεφαλαίων. Αν για παράδειγμα η Ιταλία ή η Ισπανία βρεθούν στο χείλος της χρεοκοπίας, τότε το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει «κενό γράμμα». Ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η ΕΕ ζήτησε από όλα τα μέλη εκτός προγραμμάτων στήριξης να μειώσουν το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το 2013 τη στιγμή που οι «διασωθείσες» χώρες θα πρέπει να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Κάτι τέτοιο, σημειώνει ο αναλυτής, θα οδηγούσε τις ήδη προβληματικές χώρες σε βαθύτερη ύφεση. Η αγορά αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις πρωτόγνωρες αποφάσεις της ΕΕ και σταθεροποιήθηκε μόλις τελικά οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. 

Σήμερα η ισοτιμία ευρώ-δολάριο υποχωρεί στο 1,4410 έχοντας αγγίξει χθες τα 1,4440.

Το δολάριο φαίνεται ότι σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά με τα κέρδη του ευρώ. Αν και υπήρχαν αμερικανικές εξελίξεις με ειδικό βάρος, το αμερικανικό νόμισμα επηρεάστηκε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τον μαραθώνιο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων και τις αποφάσεις «μεγατόνων». 

Όταν η ανοδική ορμή του ευρώ ενισχύθηκε κατά την έναρξη της χθεσινής Συνόδου, ο συσχετισμός των δύο νομισμάτων επιβεβαιώθηκε και ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index «έσπασε» τις στηρίξεις και διαπραγματεύτηκε σε χαμηλά 2 μηνών. Πιθανότερο, αναφέρει ο Kicklighter, η βασικότερη ελκυστικότητα του δολαρίου απορρέει από την αξεπέραστη ρευστότητά του-ασφαλές καταφύγιο όταν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται. Στην περίπτωσή μας, όταν ο ρόλος του ασφαλούς καταφυγίου ήδη εξασθενεί λόγω του ζητήματος του αμερικανικού χρέους, μια απότομη ενίσχυση του ρίσκου, οδήγησε σε δραματική πτώση της ζήτησης του δολαρίου.