Ελπίδες για λύση στις Βρυξέλλες

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται να πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναφέροντας στο τραπέζι μέτρα που είχε απορρίψει κατηγορηματικά πρωτύτερα η Γερμανία, όπως είναι να επιτραπεί στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Την πληροφορία μεταδίδει και το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αλλάζοντας τα δεδομένα ως προς το πεδίο διαπραγματεύσεων στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πηγές, εξετάζεται η δυνατότητα του ταμείου των 440 δισ. ευρώ να δανείσει για την επανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων υιοθετώντας ευέλικτες «πιστωτικές γραμμές ασφαλείας». Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Elena Salgado τάσσεται υπέρ της πρότασης αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μέσω του EFSF και στη δυνατότητα των υπερχρεωμένων χωρών να επαναγοράσουν το χρέος τους. Η διαρροή αυτή έδωσε νέα ώθηση στο ευρώ, πάνω από τα 1,42 δολάρια. 

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Manuel Barroso, έσπευσε με δηλώσεις του να καθησυχάσει τις αγορές, τονίζοντας ότι είναι εφικτή μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα. «Τα συστατικά της λύσης είναι γνωστά» σημείωσε, αναφερόμενος σε μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, στις προοπτικές πιο ευέλικτης χρήσης του EFSF και στην επούλωση των πληγών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου με την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,4220.

Ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου έχουν προγραμματιστεί σήμερα συναντήσεις ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy στο Βερολίνο προκειμένου να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στο θέμα της Ελλάδας και ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Manuel Barroso.

Μια ακόμα δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σήμερα, αυτή τη φορά στην Πορτογαλία με αυξημένο κόστος δανεισμού. Ειδικότερα, η χώρα άντλησε συνολικά 750 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με τη μέση απόδοση να ανέρχεται στο 4,982% (από 4,926%) και στο 4,960% (από 4,954%) αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό ο δείκτης δολαρίου που μετρά την απόδοση του νομίσματος σε σχέση με έξι ανταγωνιστικά νομίσματα, υποχωρεί στις 74,82 μονάδες από τις 75,21 μονάδες χθες. Πτωτικά διαπραγματεύεται το αμερικανικό νόμισμα έναντι των δολαρίων Καναδά και Αυστραλίας, ενώ η ισοτιμία USD/CHF υποχωρεί στο 0,8202.

Η Τράπεζα της Αγγλίας περιορίζει τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων, όπως έδειξε η ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου. Το βρετανικό νόμισμα άρχισε να ενισχύεται στον απόηχο της ανακοίνωσης έναντι του δολαρίου, ενώ υποχωρεί έναντι του ευρώ. Στα πρακτικά δεν έγινε καμία αναφορά για το ενδεχόμενο νέας στήριξης της οικονομίας. Η FXCM αναμένει αύξηση των επιτοκίων από την BoE προς τα τέλη του 2011, και πιθανότερα τον Δεκέμβρη. Οι προοπτικές της στερλίνας είναι πτωτικές ειδικότερα έναντι του δολαρίου, αναμένοντας διάσπαση του ορίου του 1,6000 σε κατώτερα επίπεδα, σχολιάζει ο αναλυτής της FXCM, Jonathan Granby. Η στερλίνα ενισχύεται έναντι του δολαρίου στο 1,6142.

Το κλίμα αισιοδοξίας αποτυπώνεται στο αργό, το οποίο ενισχύεται πάνω από τα 99 δολάρια/βαρέλι, ενώ άνοδο προμηνύουν τα futures των δεικτών της Wall Street.